ERDON Helyi hírek

2011.11.15. 16:13

Fogyasztóvédelmi csúcstalálkozó volt

Együttműködési egyezményt írtak alá ma a Félix-fürdőn a hazai, valamint a magyarországi fogyasztóvédelmi hatóság országos vezetői. A későbbiekben az újságírók kérdéseire válaszoltak.

Együttműködési egyezményt írtak alá ma a Félix-fürdőn a hazai, valamint a magyarországi fogyasztóvédelmi hatóság országos vezetői. A későbbiekben az újságírók kérdéseire válaszoltak.

 

 

A két ország vásárlóvédelmi hatóságának több munkatársa vett részt azon a mai, félixfürdői tanácskozáson, melynek egyik ünnepélyes momentuma volt az együttműködési egyezmény aláírása. A konferencián az együttműködés különböző aspektusait szögezték le, s egyúttal tapasztalatcsere is zajlott a törvények gyakorlatba ültetése tekintetében. A megbeszéléseket követően Constantin Cerbulescu, a Romániai Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, valamint Pintér István, a Magyarországi Fogyasztóvédelmi Hatóság vezérigazgatója aláírta az együttműködési egyezményt.

 

Munkacsoportok

 

Később Constantin Cerbulescu elmondta: különösen gyümölcsöző találkozás volt, sok közös témájuk akadt, „nem csak azért, mert szomszédok vagyunk, hanem azért is, mert mindkét intézmény hozzájárult az európai fogyasztóvédelmi irányelvek kidolgozásához”. Az elnök elmondta: a két munkacsoport, mely részt vett a tanácskozáson, az elkövetkezendőkben az együttműködési egyezmény gyakorlatba ültetésén munkálkodik majd. A lényeg: mindkét ország hatósága szerezzen tudomást azokról a kellemetlenségekről, melyeket a román, illetve a magyar cégek okoznak a hazai, illetve magyarországi fogyasztóknak, s egyúttal létesüljön egy közös vészjelzési rendszer is. Az elnök szerint egyébként Románia élen áll a veszélyes termékek megtalálásában és lefoglalásában. Egy konkrét téma, melyről a tanácskozás során szó esett: mindkét országban sok panasz éri a légitársaságokat, amiért nincs képviselőjük azokban az országokban, ahol a repülőgép egy esetleges terven kívüli leszállást hajt végre.

 

Hatékony lesz

 

„Meggyőződésem, hogy minden idők egyik leghatékonyabb megállapodása lesz nem csak országos, hanem helyi szinten is” - jelentette ki Pintér István magyarországi országos vezérigazgató, kihangsúlyozva: közös cél kiszűrni a forgalomból a veszélyes termékeket. Kérdésre válaszolva a későbbiek során kifejtette: a magyaroroszági hatóságnak egyelőre szűkebb a hatásköre, mint az itteninek, de zajlik az intézményi átszervezés, melynek az a célja, hogy kevesebb intézmény nagyobb hatáskörrel rendelkezzen.

 

Átvilágítás

 

A hazai intézmény vezetőjéhez intézett egyik kérdés arra vonatkozott: mi lesz azokkal a raktáron lévő cigarettákkal, amelyek nem respektálják a legújabb európai tűzvédelmi előírásokat. Mint köztudott, holnaptól már csak a speciális cigarettapapírral ellátott dohányárut lehet árusítani Romániában. Ennek lényege: az újfajta cigarettapapír olyan részeket tartalmaz, melyek meggátolják, hogy a cigaretta leégjen, ha nem szívják. Cerbulescu kihangsúlyozta: mind a kereskedők, mind a forgalmazók már egy éve tudnak minderről, nem lesz kivételezés, szogorú bírság jár majd azért, ha valaki nem ilyet árul. Az országos elnök be is mutatta azt a speciális, lilán világító elemlámpát, mellyel a fogyasztóvédők meg fogják vizsgálni a cigarettákat.

A biztosítótársaságokkal kapcsolatban a hazai elnök elmondta: tudomása van arról, hogy sok esetben a társaságok nehézkesen ítélik meg a kártérítést autóbalesetek esetén. A hatóság kompetenciája korlátolt ezen a téren, de igyekeznek majd orvosolni ezt a gondot.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!