ERDON Helyi hírek

2011.11.24. 09:42

Drasztikus döntések a tanácsülésen

Bihar megye - Az érmihályfalvi szociális lakások egyik tömbházában már hosszabb idő óta nincs fűtés. Ez téma volt a Helyi Tanács keddi ülésén, ahol drasztikus intézkedésről határoztak.

Bihar megye - Az érmihályfalvi szociális lakások egyik tömbházában már hosszabb idő óta nincs fűtés. Ez téma volt a Helyi Tanács keddi ülésén, ahol drasztikus intézkedésről határoztak.

 

 

 

Az érmihályfalvi Helyi Tanács üléseinek napirendjén gyakran szerepelnek ANL- és szociális lakásokkal kapcsolatos gondok. Már korábban is előfordult: olyan problémák fogalmazódtak meg, melyek abból adódtak, hogy bizonyos lakók az együttélés legelemibb szabályainak sem tudnak eleget tenni. A helyzet most annyival súlyosbodott, hogy a szociális lakások egyik tömbházában hosszabb idő óta nincs fűtés. A téma felvezetéseként Kovács Zoltán polgármester elmondta: számtalan ülést tartott az önkormányzati szakbizottság, és a lakókkal is sokszor találkoztak.

 

Felgyülemlett számlák

 

Dr.Turucz Mária szakbizottsági elnök ezt megerősítve hozzátette: a gondok már a tavaly télen megkezdődtek, amikor az úgynevezett Z3-as tömbház A és B lépcsőházában kezdtek „feltorlódni” a fizetetlen közüzemi számlák. Mindez odáig súlyosbodott, hogy a gázszolgáltató meg is szüntette a szolgáltatást. Ez a nyár folyamán nem volt egy nagy csapás, de időközben hidegre fordult az idő. Kiderült: a lakók befizették a pénzt, ám azt a közös képviselő nem adta tovább. Az illetőt a lakók már feljelentették, de attól még a szolgáltató nem kapta meg a pénzét, így továbbra is hideg van. Három család már másodjára is kifizette a maga részét, a többiek erre nem hajlandóak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendezett számlákkal rendelkező Z2-es tömbház lakói is vacoghatnak, mert azonos rendszerre vannak (le)kötve. Az ülésen elhagzott: a renitens személyek még bújtogatják is lakótársaikat, ne is fizessenek, majd fizet helyettük az önkormányzat.

 

Határozatok

 

Ezek fényében a tanácsosok drasztikus határozatokat hoztak. A lakókkal kötött szerződésben egyebek mellett eddig is benne volt, hogy a számlák három hónapi nem fizetése a szerződés felbontását jelentheti. Ezt kibővítették: a 700 lejt túllépett közköltségi tartozás azonnali kilakoltással jár! A téli időszakra szóló kilakoltatási moratóriumot úgy hidalják át, hogy az érintetteknek másik lakhatást ajánlanak, olyat, amelyik jobban megfelel civilizációs igényeiknek. Január elsejétől pedig már összeghatártól függetlenül minden tartozás intézkedést von maga után. Időközben gondoskodnak arról, hogy a fűtés helyreállhasson. Hangsúlyozták: a kiköltöz(tet)és nem azt jelenti, hogy az adósságok is megszűnnek, azokat rendezni kell, elmaradásuk bírosági eljárást eredményezhet.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!