ERDON Helyi hírek

2011.11.02. 11:58

Decemberben avatják Máté Imre szobrát

Bihar megye - Máté Imre (1936-1989) szobrának felavatására kerül sor december 11-én, a költő halálának 22. évfordulója alkalmából. A szobor Deák Árpád szobrászművész alkotása.

Bihar megye - Máté Imre (1936-1989) szobrának felavatására kerül sor december 11-én, a költő halálának 22. évfordulója alkalmából. A szobor Deák Árpád szobrászművész alkotása.

 

Az érmihályfalvi költő születésének 75. évfordulóján, február 14-én állítottak emlékjelet Máté Imrének szülővárosában, és akkor hangzott el, hogy ugyanazon a helyen fog állni a szobra. Annak elkészítésére gyűjtést hírdettek, ám sajnos a költő "falustársai" nem jeleskedtek az adakozásban, de a Megyei Tanácstól, azon belül az RMDSZ-frakció közbenjárására érkezett annyi támogatás, hogy a szobor elkészülhet, és avatójára is sor kerülhet decemberben, tudtuk meg Kovács Zoltán polgármestertől. Az ünnepséget Máté Imre halálának 22. évfordulójára, december 8-ra tervezték, de mivel az hét közben van, vasárnap, 11-én kerül rá sor.

 

Ízig-vérig mihályfalvi

 

A mellszobrot személyes ismerettség híján fotók alapján készítette el Deák Árpád nagyváradi szobrászművész, és amint a makett mutatja, nagyszerűen sikerült ábrázolni a költő jellegzetes vonásait. A szobor gránit talapzaton fog állni, melynek elkészítéséhez ugyancsak a szobrászművész ad útmutatást, hogy az összhangban legyen alkotásával. "Imre megérdemli, hogy szobra álljon a városban, hiszen verseiben, munkásságában és egész életében ízig-vérig érmihályfalvi volt", mondta Kovács Zoltán. A szobor felavatása után a még helyén álló emlékjelet áthelyezik, talán a kultúrház udvarára (vagy máshová, erről még nem döntöttek), hiszen az is értéket képvisel, és megbecsülendő, tette hozzá a polgármester.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!