ERDON Helyi hírek

2011.10.14. 16:00

Nő a cukorbetegek száma

Szatmár megyében 18 ezerre emelkedett a cukorbetegek száma. Szeptember elsejétől a betegeknek fizetniük kell az orvosság árának egy részét, ez azonban minimális többletkiadást jelent havonta.

Szatmár megyében 18 ezerre emelkedett a cukorbetegek száma. Szeptember elsejétől a betegeknek fizetniük kell az orvosság árának egy részét, ez azonban minimális többletkiadást jelent havonta.

 

Nyugdíjas olvasónk panaszolta, hogy szeptember elsejétől a cukorbetegeknek fizetniük kell az orvosság árának egy részét. Megkérdeztük Dr. Bzduch Mártát, a Szatmár Megyei Kórház diabetológiai osztályának szakemberét, hogyan érintik a betegeket a nemrég életbe lépett változások. A dietetikus diabetológus elmondta, a megyében 2000 óta 2700-ról 18 ezerre emelkedett a nyilvántartásban levő cukorbetegek száma, ami nem csak országos jelenség, hanem az egész világon növekedés tapasztalható. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a szűrésre. A kezeletlen cukorbetegségnek ugyanis számos szövődménye lehet, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának nagy százalékban a diabétesz az okozója. Emellett a mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, stressz is hozzájárul a betegek számának növekedéséhez. A kezelés egyénre szabott, akárcsak az ajánlott diéta, mondta el a doktornő. Rendszeres testmozgással és megfelelő étrenddel sok beteg elhagyhatja a gyógyszeres kezelést. Van olyan beteg, aki a betegség kimutatása után elkezdett rendszeresen biciklizni. Ezzel és a diétával elérte, hogy három hónap elteltével abbahagyhatta az inzulinos kezelést.

Minimális többletkiadás

Amint a szakember elmondta, bizonyos gyógyszerek árának egy részét valóban fizetniük kell a betegeknek, de így is nagy a támogatás, ez minimális többletkiadást jelent havonta, bár a gyógyszereket három hónapra írják fel, így megeshet, hogy jelentősebb összeget kell a betegnek egyszerre kifizetnie, az inzulin pedig most is ingyenes. Az orvosok a hatóanyagot írják fel a receptre. A vivőanyag és a gyártó cég szerint különböző megnevezéssel és áron szerepelnek az egyazon hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, ugyanakkor minden egyes hatóanyagnak megvan most is az ingyenes változata. Egyes gyógyszereknél a vivőanyagok mellékhatásokat okozhatnak, ekkor lehet szükség a nem ingyenes változat kifizetésére. A patikákban azonban egyelőre nem minden gyógyszernek kapható az ingyenes változata, ugyanis a patikusok állítása szerint nagyon nehezen tudják beszerezni azokat. Szintén nagy problémát okoz, hogy az inzulin ingyenes ugyan, azonban az egészségbiztosító pénztár tavaly július óta nem fizette ki a patikáknak a receptre kiadott inzulin árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!