ERDON Helyi hírek

2011.10.23. 13:54

Népszámlálási rendellenességek

Bihar megye - A szombati nap folyamán Köröstarjánból érkezett egy bejelentés, amely végül is a helyi alpolgármester, Rézik László közbenjárására megoldódott. Egyéb gondok is akadnak a népszámláláskor.

Bihar megye - A szombati nap folyamán Köröstarjánból érkezett egy bejelentés, amely végül is a helyi alpolgármester, Rézik László közbenjárására megoldódott. Egyéb gondok is akadnak a népszámláláskor.

 

 

 

Szabó József, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke a Erdély Online-nak elmondta: egy neve elhallgatását kérő köröstarjáni család esetében az tünt fel, hogy több formai hibát követett el az adott népszámlálási biztos, amihez hasonló esetek vélhetően a megye más településein is előfordultak. Ez az eset tehát egy jó példa lehet arra, hogy mire kell odafigyelni. A népszámláló többedmagával, vagyis a családtagjaival járta a lakásokat, azzal a céllal, hogy gyorsítson a procedúrán, és ugyanabba a formai hibába esett, mint amiről azoknak a panaszoknak a döntő többsége is szól, melyek beérkeznek az RMDSZ megyei szervezetéhez. Az történik ilyenkor, hogy miután a kérdezőbiztosok beírták az állampolgárságot, utána már nem kérdezik meg az etnikumra, az anyanyelvre és a vallásra vonatkozó opcionális adatokat, hanem vagy kitöltik maguktól, vagy pedig üresen hagyják ezeket a rubrikákat. Az adott család is, mint nagyon sok más bejelentő, rájött ezekre a hibákra, s tanácsot két az RMDSZ-től. Szerencsére gyakorlatilag az alpolgármester beavatkozásának köszönhetően újra lettek írva ezek a formanyomtatványok, és a hibákat kijavították, viszont fontos, hogy az ilyen esetből is tanuljon a magyar lakosság, s figyeljünk jobban oda.

 

Érdemes tudni

 

Érdemes tudni, hogy a népszámlálók viszonylag kevesen vannak és elég nagy területet kell bejárjanak alig tizenkét nap alatt, ami a rendelkezésükre áll. Ha ezt ráadásul munkahely mellett csinálja valaki, akkor még nehezebb számára a helyzet. Mindez azt jelenti, hogy napi 10-12 családot kell „teljesíteniük”, akiket pedig nem találnak otthon, azokat többször újra fel kell keressenek. Emiatt van, hogy a kérdezőbiztosok sietnek, kapkodnak, és megpróbálnak minél kevesebb idő alatt kipipálni egy-egy családot, nyilatkozta az ügyvezető alelnök. Úgy vélte: ha jóindulatúak vagyunk, arra is gondolhatunk, ezért történik meg, hogy az opcionális kérdéseket nem teszik fel. Nekünk, magyaroknak azonban ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy minden kérdést feltegyenek nekünk, s mielőtt aláíratják velünk a kérdőívet, el kell kérjük tőlük, hogy figyelmesen elolvassunk, mit is írunk alá. Utólag is lehet fellebbezni az űrlapok tartalma ellen, de ehhez személyes, írásos panaszlevélre van szükség, mert ez a hivatalos eljárás. Figyelem: a leggyakoribb hiba, hogy csupán az állampolgárságot kérdezi meg az adott számlálóbiztos, és automatikusan kitölti ez alapján a nemzetiségre vonatkozó pontot is, vagy egyáltalán nem tölt ki semmit. Ilyen esetekben ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy olvassuk el a figyelmesen, hogy mit írt be a kérdező. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy a kódszámokat is előttünk írja be a biztos, de tudnunk kell, hogy az 1101-es a magyarnak megfelelő jelzés. (Margittán merültek fel ezzel kapcsolatos problémák).

 

JELEZZÉK A PROBLÉMÁT

 

„Én úgy gondolom, hogy a magyar lakosság a megyében, illetve Váradon is konkrétan odafigyel ezekre a dolgokra. Nem szabad felfújni semmit és konfliktushelyzetet sem kell generálni. Tény azonban, hogy vannak olyan népszámlálóbiztosok, akik kapkodnak vagy némi rosszindulattal is bírnak, mi azonban azt tudjuk mondani, hogy minden egyes bejelentést kivizsgálunk, utánnajárunk, írásban az illetékes hatóságokhoz fordulunk. A nepszamlalas.ro honlap, illetve az RMDSZ Bihar megyei szervezete által megadott mobilszám (0742-084-503) továbbra is él, éjjel nappal hívható, s külön kérjük a lakosságot, hogy minden hasonló panaszt jelezzen.”- közölte Szabó József.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!