ERDON Helyi hírek

2011.10.11. 14:16

Jól jövedelmez a köles

Szabó Sándor szatmárhegyi gazda megpróbálkozott a vörös köles termesztésével, ami már első évben jól jövedelmezett, bár sokak szerint a szatmárhegyi talaj nem jó szántó terület.

Szabó Sándor szatmárhegyi gazda megpróbálkozott a vörös köles termesztésével, ami már első évben jól jövedelmezett, bár sokak szerint a szatmárhegyi talaj nem jó szántó terület.

 

 

Bár szántani–vetni nem lehet, a földműveléssel foglalkozók nagy része mégis a mezőn van: kukoricát szednek, betakarítják a még kint lévő szénát és letakarítják a földeket, hogy ha jön az eső, elkezdhessék a szántást–vetést. Az októberi eső is aranyat érne, mondják sokan, de az arany nem esik, még nem is csepereg.

— Ma már nagyon okos kell legyen az a gazda, aki megtalálja a mezőgazdaságnak azt az ágazatát, amelyik nem veszteséges — állítja Szabó Sándor. — Hogy mennyire nem éri meg földet művelni és állatot tartani, az is bizonyítja, hogy folyamatosan csökken az állatállomány. Ebben az utcában két évvel ezelőtt, még harminc fejős tehén volt, most tíz van. Lassan oda jutunk, hogy sokan arra kényszerülnek, hogy az üzletből vásárolják a tejet. Én öt hektár földet örököltem, azon próbálok gazdálkodni, használom még a szomszéd földjét is, hogy tudjak megélni. Szatmárhegy nem egy jó mezőgazdasági terület, itt inkább gyümölcs és szőlőtermesztésre alkalmas a föld. Eddig én is, mint a legtöbben, kukoricát és szálas takarmánynak valót termesztettem, tavaly jött egy olyan ötletem, hogy megpróbálkozom a vörös kölessel. Mindenki azt mondta, hogy ezen a vidéken nem terem meg, én megpróbálkoztam ötven áron és sikerült. Hatszáz kilót sikerült learatni, ami ennyi területről nem kevés.

 

Felhasználás, eladás

 

— Nem gond a felhasználása és az eladása — dicsekszik a gazda. — Az egyik vejem versenygalambokat tenyészt, egy részét ő használja fel, egy részét eladja madár– és kisállattenyésztőknek, ami megmarad, feletetem én a házi szárnyasokkal. Vannak libáim, kacsáim, pulykáim és tyúkjaim. A vörös köles nagyon jó táplálék a szárnyasok számára, mert magas a protein tartalma, nem zsírban, hanem húsban fejlődnek az állatok. Még a napos csibének is lehet adni, és gyors fejlődést eredményez. Ugyanúgy nagyon értékes a szalmája is. Kiváló téli takarmány a szarvasmarháknak. Mondhatom azt, hogy jól jövedelmez a vörös köles, de nem olcsó az előállítása. Az ötven ár területre kétezer lejbe kerül a vetőmag, amíg csak Magyarországon lehet beszerezni. Itt nem forgalmazzák, mert eddig nem volt rá igény. A területre szétszórtam tizenkét nagy szekér szerves trágyát és százötven kiló műtrágyát. Huszonöt–harmincezer lej egy liter. A learatott magot meg kell szárítani és ki kell szedni belőle az idegen anyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!