ERDON Helyi hírek

2011.10.27. 15:31

Andrica: a legnagyobb megvalósításom a profit

Egy év alatt sikerült profittermelővé tenni a nagyváradi Közterületfenntartó Vállalatot, mondja Liviu Andrica, a vállalat igazgatója.

Egy év alatt sikerült profittermelővé tenni a nagyváradi Közterületfenntartó Vállalatot, mondja Liviu Andrica, a vállalat igazgatója.

 

A nagyváradi Közterületfenntartó Vállalat (volt RAPAS) elmúlt időszakának megvalósításairól tartott sajtótájékoztatót tegnap Liviu Andrica, igazgató. A tájlkoztató apropóját a riogériuszi piac tejcsarnokának felújítása adta. Itt kicserélték az azjtókat, ablakokat, lefestették a falakat, csempéket helyeztek le, és a közműhálózatot is felújították. Ez a felújítás 18 ezer lejbe került, amit a vállalat saját forrásból biztosított.

Andrica elmondta, hogy amikor kinevezték igazgatónak, a vállalat helyzetét felmérő jelentés elkészítését kért a nagyváradi önkormányzattól. A jelentés idén májusban készült el. Az Ilie Bolojan polgármester kézjegyével ellátott dokumentum többek között kifogásolta azt, hogy nincs a piacoknak működési szabályzatuk, egyes dolgozók esetében nincs munkaköri leírás, 1997 óta nem aktualizálták a Rulikowsky temető szabályzatát, nem világos a sírhelyek odaítélésének eljárása, az állatkert esetében észrevételezték az, hogy jogtalanul adtak el állatokat, továbbá kifogás alá esett az, hogy nem volt szakképzett személyzet a közbeszerzési eljárások lebonyolítására. Az igazgató e jelentés nyomán változtatásokat vezetett be a vállalatnál. Az általa eszközölt elbocsátások nyomán 237 alkalmazottból maradt 190, az addig külső cágekkel végeztetett szolgáltatásokat a vállalat maga végzi, ami szintén anyagi megtakarításokat eredményezett, amit Andrica egy éves tevékenységének legnagyobb megvalósításának tart. Az átszervezés során feltérképezték a piaci helyeket, behajtották a tartozásokat, belső szabályzatot dolgoztak ki. Andrica elmondása szerint így sikerült profittermelővé tenni a vállalatot, amely addig deficittel működött. Andrica kifejtette, hogy 2010 január 1. - szeptember 30. között, mikor még nem ő volt az igazgató, a piacok 71.738 lej veszteséget produkáltak, míg a 2010 október 1. - 2011 szeptember 30. közötti időszakban, amikor már ő vezette a vállalatot, a piacok 1.803.410 lej profitot termeltek. Ugyanakkor a városi temető esetében az első említett időszakban 57.996 lej veszteség volt, míg az Andrica igazgatósága alatti időszakban a temető 236.770 lejes profitot termelt. Az állatkert, a két strand, a faiskola és az állattetemek összegyűjtésének tevékenysége veszteséges volt, és az is maradt, de míg a 2010 január 1.- szeptember 30. között a veszteség 1.853.444 lej volt, addig a következő egy éves időszakban a veszteség 1.036.383 lejre csökkent. Az igazgató elmondása szerint az említett profitból felújítják a nagypiac zöldség-gyümölcsárú részlegét és be is fedik azt könnyű struktúrájú ponyvatetővel, ez utóbbi beruházásra mintegy 500 ezer lejt irányoztak elő saját forrásból. Ugyanakkor a jövőben szeretnének egy lebetonozott térséget kialakítani az ócskapiacon a zöldség- és gyümölcsárusoknak, és a vízcsatorna rendszert is felújítanák.

 

Tervek

 

Az igazgató elárulta, hogy a faiskola valószinűleg meg fog szűnni, és az ott dolgozók a lakótársulások körzetének takarítását vállalják majd fel. A további tervek között szerepel az, hogy az elhalálozások nyilvántartási irodáját a Városháza utcáról kiköltöztetik a Rulikowsky temetőbe, ezáltal megkönnyítik az ügyintézést a hozzátartozóknak, akik így egy helyen elintézhetnek minden szükséges formalitást. Dolgoznak az új temetőműködtetési szabályzaton, melyben várhatóan rögzítik azt, hogy az elhalálozások esetén az éppen soron következő üres temetkezési helyre temetik az elhunytat. Amennyiben valaki előre lefoglalja a temetkezési helyet, akkor a sírhely értékének háromszorosát kell kifizesse, ha pedig ugyanazt a sírhelyet többen szeretnék lefoglalni, akkor árverésen ítélik oda annak, aki többet kínál érte. Ugyanakkor szabályoni kívánják azt is, hogy ki, miképpen építkezhet majd a Rulikowsky temetőben. Az állatkert felújítása az ütemterv szerint halad, az igazgató szerint jövő szeptemberig elkészül, a nagyobb gondot az állatok beszerzése jelenti. Mint megtudtuk, az állatkertfelújítási terv magában foglalja azt is, hogy milyen állatfajokat kell beszerezzen a váradi létesítmény: ezek között vannak lámák, zebrák, tevék, kenguruk, stb. Andrica elárulta, hogy már fel is vették a kapcsolatot a debreceni állatkerttel, és reményeik szerint sikerül majd szert tenni néhány szükséges példányra. Andrica leszögezte, hogy a piaci helyfoglalási díjszabás nem fog növekedni.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!