ERDON Helyi hírek

2011.09.08. 14:37

Újdonságokat ismertettek az igazgatókkal

A tavalyinál lényegesen kevesebb tanügyi normát hagyott jóvá Bihar megyének az idén a minisztérium, mondta Dorel Luca megyei főtanfelügyelő az iskolaigazgatók mai ülésén.

A tavalyinál lényegesen kevesebb tanügyi normát hagyott jóvá Bihar megyének az idén a minisztérium, mondta Dorel Luca megyei főtanfelügyelő az iskolaigazgatók mai ülésén.

A gyűlés, melyre Bihar megye összes iskolaigazgatója hivatalos volt, a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium dísztermében zajlott. Először Crăciun Ilie tanfelügyelő ismertetett különféle szervezésbeli újdonságokat. Elhangzott többek között: az iskolák vezetőtanácsi üléséről készült jegyzőkönyvben kötelezően fel kell tüntetni a résztvevőket, az indokoltan hiányzókat (és hogy milyen okból hiányoznak), továbbá az indokolatlanul hiányzókat. Egyúttal minden vezetőtanácsi tagnak meg kell legyen a jól meghatározott felelősségi köre. Amennyiben az ülésen nincs jelen a megfelelő kvórum (azaz legalább eggyel több a tagok felénél), úgy a tanács döntésképtelen, mondta a tanfelügyelő.

Nem kapnak helyet

Dorel Luca főtanfelügyelő elmondta: a most kezdődő tanévben sok az ismeretlen tényező, s „tetszik, nem tetszik”, követniük kell az új tanügyi törvény által meghatározott irányt. Jelenleg várják az új törvény metodológiáit jóváhagyó miniszteri rendeletet, ameddig ez nincs meg, eléggé felemás helyzetben vannak. A főtanfelügyelő kitért arra is, amiről lapunkban már szóltunk: azok a pedagógusok, akik nem értek el legalább ötöst a helyek elfoglalására szervezett idei vizsgákon, ebben a tanévben nem kapnak helyet a tanügyben. A vizsgát háromévente kell megismételni – így aki tavaly, vagy tavalyelőtt átmenő jegyet ért el, s idén nem vizsgázott, kaphat helyet. Viszont hiába van tavalyi, vagy tavalyelőtti átmenő jegye, ha az idei vizsgákon megbukott, mert szintén nem kaphat tanügyi állást. A főtanfelügyelő elmondta: több olyan értesítést kap iskolaigazgatóktól, miszerint „ennyi meg ennyi szabad óraszámra ezt vagy azt javasolják a hely betöltésére”. Nem fog helyt adni ezeknek a javaslatoknak, amennyiben olyan személyekről van szó, akik megbuktak az idei vizsgákon, mondta a főtanfelügyelő. Ha pedig többen igénylik az adott munkahelyet, azt kell felvenni, aki a nagyobb pontszámot érte el a vizsgán, még ha a különbség lényegtelen is, hangsúlyozta ki.

Kevesebb poszt

A későbbiekben kitért a főtanfelügyelő az érettségin és a pótérettségin elért eredményekre. „Ezek nem válnak becsületünkre” - hangsúlyozta ki. Mint mondta, még a nyáron egyesek másoltak, együttműködve a vizsgabizottságokkal.

Elhangzott: fontos, hogy még az iskolaév kezdetétől számított első hét során tűzvédelmi helyzetgyakorlatokat tartsanak az iskolákban. A sürgősségi ügyek felügyelősége bejelentés nélkül tart majd helyzetgyakorlatokat az iskolákban, fontos tehát, hogy legyenek felkészülve.

Ismét csökkentette a tanügyi posztok számát a tanügyminsiztérium, tudatta a Bihar megyei főtanfelügyelő. Tavaly 9544 posztot hagyott jóvá a minisztérium Biharnak, de végül 9666 poszt működött a megyében. Az idén pedig 9319 posztot hagyott jóvá – azaz több mint kétszázzal kevesebbet, mint tavaly. Jelenleg zajlanak a tárgyalások a minisztériummal, próbálnak közös nevezőre jutni, illetve megoldásokat találni. E miatt is fontos, hogy az iskolaigazgatók továbbítsák a normák reális helyzetét, hangsúlyozta ki Dorel Luca. „Tudom, hogy nincsenek takarítónők, mikrobusz sofőrök, adminisztrátorok. Meglátjuk, mit tudunk ezen a szinten helyrehozni” - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!