ERDON Helyi hírek

2011.09.20. 14:48

Szamoskrassói siker a Bem–vetélkedőn

Remekül szerepeltek a szamoskrassói diákok a Bem József Történelmi Vetélkedőn. Harmincöt oktatási intézmény közül csapatversenyben a negyedikek lettek.

Remekül szerepeltek a szamoskrassói diákok a Bem József Történelmi Vetélkedőn. Harmincöt oktatási intézmény közül csapatversenyben a negyedikek lettek.

A magyar–lengyel együttműködés évének jegyében a magyar szabadságharc legendás tábornokáról, Bem Józsefről elnevezett történelmi vetélkedőt szervezett a Veszprém Megyei Önkormányzat, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által meghirdetett „Lengyel–Magyar Együttműködés 2011” programsorozat kiemelt rendezvénye. A versenyről és a szamoskrassói diákok szerepléséről Danku Pál, a zsűri tagja tájékoztatta lapunkat.

A szeptember 14–18. között zajlott nemzetközi versenyen összesen 169 diák vett részt, 35 oktatási intézmény (21 középfokú, 14 általános iskola) képviseletében. A vetélkedőnek a csopaki ifjúsági tábor biztosított helyszínt, ahová az ország minden részéből, valamint Erdélyből és Lengyelországból is érkeztek fiatalok. 4 csapat érkezett Csopak lengyel testvértelepüléséről, Myślenice-ből. Bem tábornok szülővárosa, Tarnów 9 csapattal képviseltette magát és több diák vett részt Erdélyből is: Szamoskrassó, Székelyudvarhely, Arad, Szováta, Lemhény csapata jutott a döntőbe.

 

Küzdelmes verseny

 

A hivatalos verseny a megnyitót követően az írásbeli feladatok megoldásával vette kezdetét, majd pénteken Balatonfüreden és Tihanyban településismereti vetélkedőn vettek részt a vegyesen összeállított csapatok.

A háromnapos vetélkedő nemcsak a versenyről szólt, a gyerekeknek szerveztek kézműves és szórakoztató szabadidős programokat is. A zsűri elnöke, dr. Kovács István krakkói konzul volt, a zsúri tagja volt még rajtam kívül Jolanta Adamczyk, a tarnówi múzeum munkatársa. A szóbeli vizsgán a megadott szakirodalmon túl a lengyel diákok meglepően nagy ismeretről tettek bizonyságot az erdélyi területen lezajlott hadi eseményekről. A kihúzott tételek alapján, kérdéseimre helyes válaszokat adtak. Az írásbeli tételek javításakor pedig sok esetben tapasztaltam, hogy a témán túl sokat tudnak a két nép közös történelméről.

 

Eredmények

 

A szamoskrassói csapat a 4. helyezést érte el, az egyéni versenyben Csomai Emőke a 11., Gergely Vilmos a 12. helyezést érte el a több mint száz fős középiskolai kategóriában. Az általános iskolások kategóriájában a lemhényi (Kovászna megye) csapat lett az első, míg az egyéni versenyben a lemhényi Dani Tamás lett a második.

A középiskolai kategóriában úgy az egyéni, mint a csapatversenyben a fehérgyarmatiaké lett az első hely.

 

Ajándék a minisztertől

 

A háromnapos rendezvény részeként a diákok pénteken megkoszorúzták Bem József szobrát a róla elnevezett iskolában Balatonfüreden. A vetélkedő ünnepélyes záróeseményén Veszprémben (szeptember 17–én) jelen volt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök–helyettes, valamint Roman Kowalski lengyel nagykövet is. A vetélkedő eredményhirdetésének szombaton a megyeháza adott otthont, ahol a diákok zsúfolásig megtöltötték a dísztermet. A miniszter minden résztvevő számára meglepetéssel készült. Minden jelenlévő iskolát megajándékozott: egy jegyzetfüzetet, egy bögrét és egy, a lengyel–magyar együttműködésre emlékeztető pólót tartalmazó tarisznyával. A közigazgatási és igazságügyi miniszter megköszönte a gyermekek kitüntető érdeklődését, a felkészítő tanároknak pedig, hogy hozzájárultak a barátság elmélyítéséhez. A lengyel nagykövet minden résztvevőnek egy kétnyelvű, lengyel–magyar történelmi olvasókönyvet ajánlott fel. Beszéde végén Roman Kowalski meghatottan jelentette ki: ha ennyi fiatal képviselteti magát egy ilyen eseményen, akkor van remény arra, hogy a lengyel–magyar barátságnak gyümölcsöző jövője lesz. Erre a tábor parkjában a magyar és lengyel diákok kötetlen, éjszakába nyúló barátkozása és beszélgetéseik adnak reményt. A győztes és helyezett csapatok egyhetes kirándulást nyertek. A magyarországi és erdélyi csapatok Lengyelországba utazhatnak, a lengyelek pedig Magyarországra. Külön dicséret illeti Paku Fazekas Éva szamoskrassói tanítónőt, aki a gyerekeket felkészítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!