ERDON Helyi hírek

2011.09.08. 13:19

RMDSZ: nem priorítás Verespatak

Nagyvárad - Csütörtökön délelőtt várad-rogériuszi irodahelyiségében sajtótájékoztatót tartott Pető Csilla RMDSZ-es parlamenti képviselő. Aktuális ügyekről, illetve a törvényhozásban történtekről számolt be.

Nagyvárad - Csütörtökön délelőtt várad-rogériuszi irodahelyiségében sajtótájékoztatót tartott Pető Csilla RMDSZ-es parlamenti képviselő. Aktuális ügyekről, illetve a törvényhozásban történtekről számolt be.

Pető Csilla RMDSZ-es képviselőnő annak apropóján tartott sajtótájékoztatót, hogy szeptember 5-én elkezdődött a román parlament őszi ülésszaka. Elmondta: frakcióülést tartottak, melyen Kelemen Hunor szövetségi elnök ismertette az alakulat főbb céljait az elkövetkezendő időszakban. Hangsúlyozta: elsőrendű priorításnak számít a tavasszal elmaradt kisebbségügyi törvény napirendre tűzése annak érdekében, hogy átmenjen a szakbizottságokon és a plénum elé kerüljön. Ugyanakkor szóba kerültek a jövő évi választások is, mely téma egyaránt foglalkoztatja a közvéleményt és a politikusokat, tekintettel arra, hogy egyre inkább körvonalazódik a voksolások egyidőben való megtartása, melynek költségvetési vonzata is van. Természetesen Verespatak ügye is felmerült, mellyel kapcsolatban Pető Csilla megjegyezte: „az RMDSZ-nek az a hivatalos álláspontja, hogy soha sem volt számára priorítás Verespatak”.

Mindenki számít

A képviselőasszony az októberben megtartandó népszámlálásra is felhívta a figyelmet, kiemelve azt, hogy minden magyar számít. Mivel megitélésében az emberek keveset tudnak erről, azt tanácsolta, hogy akinek lehetősége adódik rá, böngéssze a www.nepszamlalas.ro honlapot. Ugyanakkor örömének adott hangot, hogy sok vitát követően megszületett az új tanügyi törvény, mely lehetőséget biztosít az anyanyelven történő oktatási hálózat bővítésére, illetve megerősítésére. Rekordidő alatt elkészült a nyolcadikos és a tizenkettedikes földrajz- és történelemkönyvek magyar nyelvre történő fordítása, így a román nyelv és irodalmon kívül minden tantárgyat anyanyelvükön tanulhatnak a magyar diákok, mely vívmány szerinte a tanulók eredményein is látszani fog. Egyébként nem csupán fordítások, hanem saját földrajz- és történelemkönyvek is lesznek, valószínűleg a jövő tanévtől kezdve, a szakminisztérium Kisebbségi Főosztályának tankönyvtanácsa fogja kiválasztani a szerzőket.

Pető Csilla üdvözölte, hogy az egykori 9-es, illetve George Coșbuc Általános Iskola felvette Szacsvay Imre nevét, s ezáltal egy ötödik színmagyar iskola működhet Váradon. Szintén jó hírnek nevezte, hogy az idei tanévtől kezdve magyar középiskola indul Nagyszalontán és Margittán is, szeptember 12-én, hétfő délután 3 órakor pedig felavatják a hegyközszentimrei elemi iskola és óvoda új épületét.

Egyéb újdonságok

Pető Csilla arra is felhívta a figyelmet: a 2011-es roncstraktor program hivatalosan szeptember 12-én rajtol, ekkortól tehetik le a régi traktor vagy egyéb mezőgazdasági gépek tulajdonosai a kéréseiket a Környezetvédelmi Alapnál, a jelentkezési periódus pedig november 1-ig tart. Szeptember 9-én indul az RMDSZ által kezdeményezett Kogălniceanu kormányprogram a KKV-k számára, és szeptember 1- október 31. között kerül sor az árvízvédelmi infrastruktúrák felújítását és korszerűsítését célzó munkálatokat támogató 125. számú intézkedés c) alpontjára vonatkozó kérésleadási időszakra. Ugyanakkor szeptember végéig lehet jelentkezni Sógor Csaba EP-képviselő 2012-re meghirdetett gyakornoki pályázatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!