ERDON Helyi hírek

2011.09.19. 13:18

Konzuli nap a Demokrácia Központban

Szeptember 19-én a magyar állam konzuljai látogattak el a nagyváradi Demokrácia Központba, ahol anyakönyvi iratokat nyújtottak át, illete honosítási dokumentációkat vettek át.

Szeptember 19-én a magyar állam konzuljai látogattak el a nagyváradi Demokrácia Központba, ahol anyakönyvi iratokat nyújtottak át, illete honosítási dokumentációkat vettek át.

 

A hattagú delegáció (három konzul és három ügyintéző) ma délelőtt fél tizenegykor érkezett meg a nagyváradi Demokrácia Központba, ahol már aránylag sok idős ember várta őket. A konzuli nap célja ugyanis az, hogy megkönnyítsék az idős embereknek az ügyintézést, főként azt, hogy ne kelljen az öregeknek felutazni Kolozsvárra. Fodor Tamás kolozsvári konzul, a delegáció vezetője a demokrácia központban elmondta: „A konzuli napot azért szerveztük, hogy segítsük az idős, nehezen mozgó embereket, és elhoztuk nekik az anyakönyvi irataikat, illetve elvesszük a honosítási iratokat.” Kérdésünkre válaszolva Fodor Tamás elmondta, hogy mintegy harminc család anyakönyvi iratait hozták magukkal, majd hozzátette, hogy a jövőben is készek kihelyeztt konzuli napokat tartani, amennyiben erre igénuy van. Kijelentette, hogy a konzulátusnak a demokrácia központokkal van szoros együttműködése, de az RMDSZ kérésére is ellátogatnak a hatáskörükbe tartozó hat megye bármelyikébe. Megtudtuk, hogy a mai nap folyamán a konzulok ellátogatnak két nagyváradi és egy papfalvi helyszínre is olyan idős, beteg kérvényezőkhöz, akiket nem lehet mozgatni. Fodor Tamás megítélése szerint kéthavonta lehetne rendezni konzuli napot, és előrebocsátotta, hogy még az idén szerveznek egy újabb konzuli napot Bihar megyében. A konzul hozzátette, hogy a honosítási törvény hatályba lépése óta folyamatos az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, a nyári szabadság-időszakban sem csökken a kolozsvári konzulátuson a kérvényezők száma. A konzulok ma délután körülbelül öt óráig dolgoznak a nagyváradi Demokrácia Központban

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!