ERDON Helyi hírek

2011.09.30. 14:17

Koncert az idősek tiszteletére

Klasszikus zenéből és népzenéből álló összeállítás színhelye volt a Nagyváradi Filharmónia díszterme ma, egy nappal az Idősek Világnapja előtt. Nagyon sokan jöttek el az előadásra.

Klasszikus zenéből és népzenéből álló összeállítás színhelye volt a Nagyváradi Filharmónia díszterme ma, egy nappal az Idősek Világnapja előtt. Nagyon sokan jöttek el az előadásra.

 

 

Óvodás gyerekek egy-egy szál szegfűvel fogadtak minden egyes személyt, aki eljött az Idősek Világnapja alkalmából szervezett előadásra. Mint megtudtuk, a rendezvényt a Bihar megyei Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO), valamint a Nagyváradi Filharmónia közösen szervezte, a piros szegfűket pedig Bura Nicolae lelkész, a Nicolae Popovici püspök nevét viselő rézbányai szociális egyesület vezetője biztosította.

 

Hamis filozófiák

 

Lucian Călin Puia, a DGASPC vezérigazgatója az időskorról szólt, kihangsúlyozva a civil szervezetek, az egyház, s az önsegélyező pénztárak szerepét abban, hogy segítsenek az olykor kétségbeesett helyzetben lévő időseken. Egyúttal köszönetet is mondott az esemény szervezőinek. Radu Țîrle, a Megyei Tanács elnöke elmondta: örül annak, hogy a DGASPC, mely a Megyei Tanácsnak van alárendelve, ilyen jellegű rendezvényekben vállal szerepet. Nem szabad elfelejtenünk idős szüleinket, s a nagyszülőknél nincsenek jobb szülők – mondta a tanácselnök, visszaemlékezve saját gyermekkorára, amikor nagyapjával együtt szegény időseknek segítettek. „Nem elfogadható, hogy Bihar megyében az időseket éhség és fagy gyötörje, miközben a diszkók tele vannak, s hamis filozófiák hódítanak teret, melyek nem az egymás iránti szeretetről, egymás segítéséről szólnak” – mondta a tanácselnök.

 

Örömmel

 

Koncsek-Vadnai Zita, az ASCO vezetője románul, majd magyarul mondta el: örül annak, hogy ennyire nagy számban jelentek meg az ünnepeltek, mert ez azt jelenti, hogy a korábbi két alkalom során is jól érezték magukat. Köszönetet mondott a rézbányai lelkésznek, akitől – mint elhangzott – rengeteget tanult arról, hogy milyen teljes energiabevetéssel egy ügyet szolgálni. Örömét leli abban, hogy a szociális szférában dolgozik, „szeretnénk többet nyújtani, s nagy szeretettel, csapatmunka eredményeként tesszük, amit tudunk” - mondta az igazgató, kihangsúlyozva: nem csak egyszer egy évben kellene az időseket megünnepelni. Később Bura Nicolae lelkész szólt az egybegyültekhez, majd ismét a Megyei Tanács elnöke, aki elmondta: Rézbányán mintegy 40 idős személy számára biztosítanak mehelyet, s ebben szívesen nyújtott pénzügyi támogatást a Megyei Tanács is.

 

Műsor

 

A filharmónia kórusának műsorával folytatódott a program. Fellépett többek között Radó Judit, Ovidiu Niculaș, Maria Duțu, Gergely Erna, Varga Imre és Lászlóffy Zsolt. A programban egyebek mellett Liszt, Mendelssohn-Bartholdy és Brahms művek szerepeltek. A műsor a Szigligeti Színház Nagyvárad tánccsoportjának fellépésével folytatódott. Szilágy és Szatmár megyei, valamint nagykalotai néptáncokat adtak elő Pelbát Ilona szólista közreműködésével. Végül a Regina Maria Színház Crișana néptánccsoportja lépett fel.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!