ERDON Helyi hírek

2011.09.26. 11:04

Káposztafesztivál volt Borson

Bihar megye - Vasárnap délután a MIDESZ ismét káposztafesztivált szervezett Borson, immár V-ik alkalommal. Sokan kilátogattak a nagy sikerű rendezvényre, változatos programok várták az érdeklődőket.

Bihar megye - Vasárnap délután a MIDESZ ismét káposztafesztivált szervezett Borson, immár V-ik alkalommal. Sokan kilátogattak a nagy sikerű rendezvényre, változatos programok várták az érdeklődőket.

Változatos programok, illetve a szó szoros és átvitt értelmében is felhőtlen szórakozás várta mindazokat, akik vasárnap délután kilátogattak az Ambrus Zsuzsa és Bajgyik-Baranyi Emma főszervezésében a borsi labdarúgópályánál zajlott V. Káposztafesztiválra. Mint megtudtuk, öt évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre az első fesztivál, mely azóta is nagy népszerűségnek örvend. Az ötletet a községben sok háztáji gazdaságban termesztett káposzta adta. Az elsődleges cél minden esztendőben egy családias hangulatú esemény lebonyolítása, melynek középpontjában a hagyományőrzés, a mulatás és a humor állnak, fűszerezve finomabbnál finomabb gasztronómiai ínyencségekkel. Ezen szándék az idén is maradéktalanul teljesült: a bejáratnál ízlésesen elrendezett zöldséges standok várták az érkezőket, miközben az átellenes oldalon 15 óra körül már rotyogtak azok a káposzta alapanyagú ételek, melyeket a községben működő állami és civil, művészeti csoportok (Galagonya Gyermeknéptánccsoport, Galagonya Néptánccsoport, Nőszövetség, Presbitérium, Egykori Iskolámért Alapítvány, LEADER Akciócsoport, a Tamási Áron Iskola tanárai és a Tamási Áron Iskola diákjai) készítettek a főzőverseny keretében. Az öttagú zsűri az ételek ízén kívül értékelte a dekorációt, az uniformist, valamint a versenyzők által elmondott vicceket, elénekelt nótákat is. Végül a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a LEADER Akciócsoport állhatott, ezüstérmesek lettek a Tamási Áron Iskola tanárai, a főzőversenyt pedig a Galagonya Gyermeknéptánccsoport nyerte, egy húsos dinsztelt káposztával, melyhez petrezselyemmel díszített natúr burgonyát mellékeltek.

Kulturális program

Eközben a színpad környékén zajlottak a kulturális programok. A közönség a biharszentjánosi Szentjánosbogár Gyermeknéptánccsoport előadásának tapsolhatott, Bartha Bernadett népdalokat énekelt, de fellépett a Borsikák Nótacsoport, a borsi Galagonya Néptánccsoport és Bartha Bernadett, Vas Tímea és Vas Bernadett is, utóbbiak örökzöld slágerekkel örvendeztették meg a jelenlevőket. A gyermekek számára „káposztás” ügyességi vetélkedőket szerveztek, Forgács Zsombor pedig néptáncot tanított a jelentkezőknek.

Meleg Attila és Meleg Vilmos Gyengék a borok! című zenés kabaréműsorában elhangzott poénokon jókat nevettek a hallgatóság tagjai, majd díjazták a főzőverseny nyerteseit. Az óriás káposzták versenyében Fürtös Izabella diadalmaskodott, 4,73 kilogrammos növényével, a legfinomabb savanyúkáposztával pedig Dávid Edit és Cser Tünde büszkélkedhettek. Közben javában zajlottak az alternatív programok: lovaglás, szalmabála játékkuckó, helyi termékek bemutatója, kóstolója, vására, kirakodóvásár, étkezési és italfogyasztási lehetőségek.

A kolozsvári Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagja- Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs- hozta megszokott formáját, rendesen megdolgoztatva a rekeszizmokat. A jól sikerült káposztafesztivál a Peti Mix zenekar szabadtéri slágerestjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!