ERDON Helyi hírek

2011.09.23. 11:43

Japán lány a Hirosimáról szóló fotókiállításon

A Béke barátainak hete program keretén belül tegnap fotókiállítás nyílt Tóth István fotóművész 2008-ban Hirosimában készített képeiből. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg.

A Béke barátainak hete program keretén belül tegnap fotókiállítás nyílt Tóth István fotóművész 2008-ban Hirosimában készített képeiből. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg.

 

 

 

Szeptember 21-én világszerte a Béke Nemzetközi Napját ünneplik. A Bihar Megyei Nőszövetség ennek alkalmából idén több programot is szervezett a Béke barátainak hete keretén belül szeptember 21-28 között. A projekten belül a Fekete Sas palotabeli stútió teremben szeptember 22-én kiállítás nyílt Tóth István fotóművész (A.FIAP) képeiből a Romániai Fotóművészek Egyesületének, a Tavirózsa Fotóklub és a Euro Foto Art Egyesület partnerségében. A fotóművész 50 színes képét állították ki, amelyeket Hirosimában készített 2008-ban.Tóth István a megnyitón elmondta, tíz napot töltött Hirosimában, ahol mindazt fényképezte le, amit akkor a város sugárzott magából. A kiállított képek a város épületeit, lakóit és gyerekeket ábrázolnak. Továbbá hozzátette, egy ottani múzeumban alkalma volt olyan képeket is megnézni, ami bemutatta a bombázás összes szakaszát az áldozatokkal együtt. Tóth István képei ezzel szemben a békét sugározzák, azt, hogy minden rossz után eljön a béke és a nyugalom. A képeken látszik, hogy a hirosimai fiatalok és gyerekek ugyanúgy örülnek az életnek, mint a világ egy másik pontján.

 

Japán vendég

A megnyitón jelen volt Mioriţa Săteanu, a Bihar Megyei Nőszövetség elnöke, aki köszönetét fejezte ki Tóth István fotóművésznek, hogy a béke nemzetközi napja alkalmából sikerült megnyitni ezt a kiállítást. Elmondta szeptember 21-én világszerte megtartják a béke napját. Ebben a 24 órában elhallgatnak a gépfegyverek és különböző szociális tevékenységeket folytathatnak a háborús övezetekben is, mint például segélyszállítás, oltások beadása. Mioriţa Săteanu kifejtette, sajnos csak a háború után örülünk a békének, aminek több fajtája is létezik: nemzetek közötti béke, családon belüli béke és a belső, lelki béke. Hozzátette: „a gyerekek pont úgy fognak viselkedni és cselekedni, ahogy mi felnőttek, nekünk kell példát mutatnunk”. Koto Nanjo fiatal japán lány is jelen volt a megnyitón. Jelenleg a Nagyváradi Orvosi Egyetem ötödéves hallgatója. Elmondta, egy nagyon fontos dolgot megértett, mégpedig azt, hogy az érzelmeket nagyon sok módon ki lehet fejezni. Ilyenek a fotók is. „Ezek a fotók Hirosimáról megérintik az ember szívét, még ha Japán nagyon messze is van Nagyváradtól”-tette hozzá. A megnyitón jelen volt Kiss Judit is a Bihar Megyei Tanács képviseletében. A kiállításon közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész. A kiállítás egy hónapig lesz nyitva, a megtekintési szándékot 0726/292111 telefonszámon lehet közölni.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!