ERDON Helyi hírek

2011.09.23. 11:53

Gyérebb kínálat a börzén

Más alkalmakhoz képest kevesebb munkaadó vett részt a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség által szervezett mai, nagyváradi állásbörzén. Változó volt az állások iránti érdeklődés.

Más alkalmakhoz képest kevesebb munkaadó vett részt a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség által szervezett mai, nagyváradi állásbörzén. Változó volt az állások iránti érdeklődés.

 

A földszinti konfekcióipari kiállítás miatt ezúttal a Nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házának emeletén szervezték meg a börzét. Az első órákban sokan jöttek érdeklődni – bár észrevételeink szerint mégsem annyian, mint máskor - s a munkaadók, illetve a felkínált állások száma is alacsonyabb volt, mint a korábbi börzéken. Amint Dorel Drăghici, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatójától megtudtuk, 34 cég vett részt, mely összesen 556 munkahelyet kínált, ezek közül 68 szólt felsőfokú végzettségűeknek. Máskor akár 50 cég is jelentkezett és a munkahelyek száma általában meghaladta a hatszázat. Az igazgató szerint a munkahelyek összetétele nem sokat változott az elmúlt alkalmakhoz képest: ezúttal is a legtöbb munkahely elektronikai alkatrész összeszerelői állás, elég sok konfekcióipari munkahelyet kínáltak, ezenkívül – mint láttuk - viszonylag sok villanyszerelőt, eladási, illetve biztosítási ügynököt kerestek, s képzetlen munkások számára is volt kínálat.

 

Érdeklődés

 

A legtöbb standnál egymásnak adták át a helyet az érdeklődők, viszont voltak standok, ahol alig néhány jelentkező adatait jegyezték fel, illetve olyanok is akadtak, ahol egáltalán senki nem jelentkezett. A kevéssé népszerű állások között szerepeltek a konfekcióipari munkahelyek. Amint az egyik munkaadó elmondta, a képzetlen munkások nála 510 lejt kapnak kézhez, míg a szakmai tudással rendelkező varrónők havi fizetése elérheti az ezer lejt is. A munkaidő napi nyolc óra, s mivel nem szalagon gyártják termékeiket, egyéni igényeket is figyelembe vesznek a kezdést illetően. Egy másik standnál őröket kerestek, s a munkaadó képviselője elpanaszolta: úgy tűnik, hogy a havi 650 lejes fizetés senkinek sem kell, az emberek inkább otthon maradnak. Pedig munkakönyves állás és meghatározatlan időre szól, ami manapság nagy szó. A program pedig: egyik nap reggel 7.15-től este 9-ig, a következő nap pedig szabad.

 

Elvárások

 

Volt, ahol eladási ügynököket kerestek, s amint a cég képviselői kérdésünkre elmondták, bár akadtak jelentkezők, nagyon kevés közülük az, aki megfelelne. Náluk ugyanis elvárás, hogy a magyar nyelv ismerete és a B kategóriájú jogosítvány mellett az alkalmazott bizonyos műszaki ismeretekkel is rendelkezzen, ugyanis ilyen jellegű termékeket értékesítenek.

Az álláskeresők véleménye megoszlott, ám a legtöbben mégis elégedetlenek voltak a kínálattal, s elpanaszolták, hogy nem találnak végzettségüknek megfelelő munkahelyet.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!