ERDON Helyi hírek

2011.09.01. 10:44

Felvonulás a cukorbetegekért

Nagyvárad - Szerda délután a Romániai Cukor-, Táplálkozástani- és Anyagcsere-betegségek Egyesülete, együttműködve a Sanofi társasággal egészségmenetet szervezett a váradi December 1. park körül.

Nagyvárad - Szerda délután a Romániai Cukor-, Táplálkozástani- és Anyagcsere-betegségek Egyesülete, együttműködve a Sanofi társasággal egészségmenetet szervezett a váradi December 1. park körül.

 

Az Egészséget nyersz és adsz - A váradiak menete a váradiakért elnevezésű felvonulás a Romániai Cukor-, Táplálkozástani- és Anyagcsere-betegségek Egyesülete, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Fakultása és a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem által augusztus 31. és szeptember 2. között kilencedik alkalommal megszervezett országos diabetológiai kongresszus részét képezte, melyre több mint 450 szakember érkezett Romániából, illetve több mint tíz professzor Európa különböző országaiból. Hasonló „egészségmeneteket” eddig Kolozsváron és Nagyszebenben szerveztek korábban, mely városokban összesen 1200 személyt tudtak megmozgatni. A Nagyváradon szerda délután lezajlott akció lényege tulajdonképpen abban rejlett, hogy a megjelentek 1700 métert tettek meg a December 1. park körül, és az eredeti tervek szerint a Sanofi társaság minden egyes célbaérkező nevében 10 lejt adományozott volna a Megyei Kórház diabetológiai osztályának. Camelia Nițu kommunikációs igazgató azonban csütörtökön az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: végül úgy döntöttek, hogy 10 ezer lejt ajándékoznak a részlegnek. A felvonuláson amúgy körülbelül 600 személy vett részt, a menet pedig a lebontásra itélt élelmiszerbódéktól indult. Az útvonal során érinteni kellett négy ellenőrzőpontot, ahol lepecsételték a jótékonykodók „menetleveleit”. A megérkezéskor valamennyien köszönő okleveleket kaptak, illetve a szervezők kék léggömböket is osztogattak, főleg a gyermekek legnagyobb örömére, akik szép számban elkisérték a szüleiket.

Nyitóünnepség

Ezt követően a színházépületben hivatalosan is megnyitották a diabetológiai kongresszust. Ezen mások mellett jelen voltak és felszólaltak dr. Amoriu Popa főszervező, a Megyei Kórház diabetológiai osztályának vezetője, dr. Gheorghe Carp alpolgármester, dr. Gheorghe Bumbu, a váradi Orvosi és Gyógyszerészeti Fakultás dékánja, dr. Marius Pârcioagă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója, ifj. Varga Lajos, a Bihar Megyei Egészségbiztosító vezetője és Manuel Serrano Rios, a Nemzetközi Diabetológiai Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Egyes statisztikai kimutatások szerint Bihar megyében csaknem 27 ezer cukorbeteg él. Városon több diabeteszest tartanak nyilván, mint falusi környezetben, az érintettek 60 százalékát, körülbelül 16 ezer személyt. A nemek szerinti megoszlás pedig a következő: közel 14.500 nő (53%) és 12.500 férfi (47%) szenved cukorbetegségben. A konferencia ideje alatt a szervezők egy sátrat is felállítottak a Szent László templom és az Eminescu-szobor között, ahol ingyenesen mérnek vércukorszintet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!