ERDON Helyi hírek

2011.09.02. 08:52

Értékes tapasztalatcsere

Sok értékes tapasztalatot szerezhettek a Moldovai Köztársaságból érkezett küldöttek tegnapi látogatásuk során, részletes képet kapva a vízszolgáltató által megvalósított és folyamatban levő fejlesztésekről.

Sok értékes tapasztalatot szerezhettek a Moldovai Köztársaságból érkezett küldöttek tegnapi látogatásuk során, részletes képet kapva a vízszolgáltató által megvalósított és folyamatban levő fejlesztésekről.

 

 

Példaértékű fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években Szatmár megyében az Apaserv Rt., hiszen az ivóvízzel ellátott települések számát kettőről huszonötre emelte, a szennyvízzel ellátott településekét pedig egyről hatra, ezáltal 2010-re 179580 személy otthonába jutott el a vezetékes víz, illetve 139570 személy használja a csatornahálózatot. A vízszolgáltató és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által 2002 és 2010 között megvalósított ISPA projekt keretében sikerült modernizálja a kakszentmártoni víztisztító állomást, amely iható minőségű vizet enged a vezetékekbe, és Szatmárnémeti mellett a környező településeket is el tudja látni. Szatmár megye és a vízművek széleskörű tapasztalatra tett szert nemcsak a szolgáltatás bővítése és javítása terén, de az európai uniós pénzek felhasználása terén is, amelyből sokat tanulhatnak a moldovai vendégek, akik a németországi GIZ Alapítvány szervezésében érkeztek a megyébe. Tegnap reggel a Szatmár Megyei Tanács gyűléstermében fogadták a küldötteket, ahol jelen volt Pataki Csaba alprefektus, a megyei tanács, és az Apaserv Rt. képviselői. A kormánybiztos helyettes kifejtette, Romániában országos szintű stratégia keretében ösztönözték olyan regionális entitások megalakítását, amelyek biztosítani tudják a megfelelő vízellátást, így már az előcsatlakozás idején megpályázhattak európai uniós pénzeket a fejlesztések érdekében.

Regionális fejlesztések

Szatmár megyében a megyei tanács vállalta fel a fejlesztések irányítását. Amint Octavian Lazin kabinetfőnök elmondta, az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a strukturális alapok lehívása szükségessé tette egy Közösségek közötti Fejlesztési Társulást (ADI) létrehozását, amely a vízellátásért felel, és melynek tagjai a Szatmár Megyei Tanács, a megye városai és a csatlakozott községek, mindazon települések, ahol az Apaserv Rt. felel a vízszolgáltatásért. A további fejlesztések érdekében nyújtotta be a társulás az unióhoz a csatorna-és vízhálózat bővítését és felújítását célzó projektet, melynek finanszírozási szerződését idén írták alá. Építő párbeszéd alakult a moldovai vendégek és a helyi illetékesek között, majd meglátogatták a kakszentmártoni vízüzemet. Ott Leitner János igazgató részletesen bemutatta a vízszolgáltató működését, magvalósításait, fejlesztési terveit, és alkalom nyílt a részletek megvitatására is. Ezt követően a vendégek betekintést nyerhettek a kutakból feltörő ivóvíz tisztításának minden fázisába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!