ERDON Helyi hírek

2011.09.05. 12:35

Bem Józsefre emlékeztek Szamoskrassón

Tegnap a szamoskrassói református templomban és a Darvay–kúriánál tartották meg a hagyományos Bem–megemlékezést. A Bem–szobában nyílt meg a Bem József hazatérése című kiállítás.

Tegnap a szamoskrassói református templomban és a Darvay–kúriánál tartották meg a hagyományos Bem–megemlékezést. A Bem–szobában nyílt meg a Bem József hazatérése című kiállítás.

 

A szamoskrassói református templomban Sipos László helyi lelkipásztor a 37. zsoltárt választotta igehirdetésének alapigéjéül. A bibliai rész négy gondolatot, négy felhívást, négy kérést tartalmaz: Gyönyörködjél! Gyönyörködjél az Úrban! Hagyd az Úrra a te utadat! Bízzál benne! Csillapodjál le! Ezeknek a figyelembe vétele azért fontos, mert a mai világban nagyon sok élet zsákutcába jut. Gyakran nincs magyarázat, hogy miért. A biztos a megmaradás felé vezető út, Isten útja.

 

Koszorúzás, kiállításmegnyitó

 

A Darvay–kúria előtt álló Bem–szobornál Domokos Sándor polgármester idézte fel azokat az eseményeket, amelyeket a szamoskrassóiak eddig tettek a Bem–kultusz ápolásáért, annak megerősítéséért és a köztudatban történő ébrentartásáért. De ezzel nem merül ki a település kulturális élete. Három szamoskrassói fiatal, Paku Fazekas Éva tanítónő irányításával részt vesz a nemzetközi Bem–vetélkedőn. Ezek mellett az iskolában, a templomban és a kultúrotthonban rendszeresen szerveznek kulturális rendezvényeket. Az ünnepség főszónoka ebben az évben Varga Attila parlamenti képviselő volt. Beszédében hangsúlyozta, hogy Bem József sorsa tipikus közép–kelet–európai sors. Egy hősies kalandor volt, akit nem tudni mi ösztönzött, de szabadságvágya rendíthetetlen volt. Nem tudni, hogy legmélyen mit gondolt, de bármikor képes volt kockáztatni az életét. Szabadságvágyát egyetemesség, a Petőfi által megálmodott világszabadság jellemezte. Azt tartotta, hogy a szabadságnak nincs nemzetisége, és nem lehet úgy kivívni, hogy közben eltaposunk más nemzeteket. A mai világban a szabadságot nem tudjuk megfelelően értékelni, de élni sem tudunk vele, ezért szabadságpazarlók vagyunk. Nincs szabadság igazság nélkül. A szabadság csak addig létezik, ameddig meghatározza az igazság fogalmát. Ezt az erkölcsi formát kell ma is megtalálni.

A Bem–emléktábla és a Bem–szobor megkoszorúzása után Pék József, a Magyar–Lengyel Baráti Társaság részéről megnyitotta a Bem József hazatérése című kiállítást. Ez az anyag, valamint a Bem–emlékszoba és a néprajzi múzeum többi anyaga egy időre átköltözik egy másik épületbe, ugyanis hamarosan elkezdődik a Darvay–kúria felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!