ERDON Helyi hírek

2011.09.26. 11:00

A sikeres és az áldott ember

Siker forever címmel ifjúsági istentiszteletet tartottak szeptember 25-én 18 órától a Nagyvárad-velencei református templomban.

Siker forever címmel ifjúsági istentiszteletet tartottak szeptember 25-én 18 órától a Nagyvárad-velencei református templomban.

A vasárnap délutáni ifjúsági istentiszteletet alkalmával a templom megtelt hangszerekkel, a prédikáció előtt a várad-velencei ifjúsági kórus szolgált. Velük együtt a gyülekezet is énekelhetett, mivel az ének szövegeit kivetítették. Köteles László nagyszalontai segédlelkész a sikerről prédikált interaktív, fiatalos módon. A siker témáját két oldalról közelítette meg, mit jelent a mai világban a siker és a Bibliában ki számít sikeres embernek, Naámán történetén keresztül (2Kir., 5 rész). A „mi a siker számotokra?” kérdésre a gyülekezetből a következő válaszok érkeztek: boldogság, átmenni egy vizsgán, megvalósítás, hírnév, pénz, győzelem. „Sok dolgot tudunk mondani, de konkrét meghatározást nem tudunk adni, mivel csak földi dolgokhoz kötjük a siker fogalmát, hiszen azokhoz a dolgokhoz ragaszkodunk, amelyek körülöttünk vannak” - tette hozzá Köteles László. A siker témájával nagyon sok tanácsadó könyv foglalkozik, amelyek olyan recepteket próbálnak adni, amivel sikeresek lehetünk, de ezek nem biztos, hogy jók. „Az ember betegnek érzi magát, ha nem olyan sikeres, amilyet a mostani világ, a társadalom elvár.”-fejtette ki a segédlelkész.

Sikeresség?

A továbbiakban modern példákon kersztül mutatta be a földi sikert, „a díszdobozos siker nem csak veszélyes, de egoistává is tesz”. Naámán szíriai hadvezér, akinek mindene megvolt, hatalom, pénz. Sikeres életével valami nem volt rendben, méghozzá az, hogy bélpoklos volt. Az egészsége felett nem tudott uralkodni. Gőgét nagynehezen levetve, meghallgatta Elizeus próféta tanácsát és meggyógyult. Köteles László kifejtette: „sikeres ember akkor lehetsz, ha nem a világ szerinti sikert választod, hanem Isten útját követed. Ez a sikeresség nem zárul le a földi élettel, hanem folytatódik az örök életben. A két siker között mi kell válasszunk. A kérdés az, hogy te mit választasz. Én sikeres embernek érzem magam, hiszen tudom, bármilyen probléma merül fel, van aki segítsen”. Végezetül elmondta, a sikeres szó nincs benne a Bibliában, e hellyett az áldott szó szerepel. A prédikáció végeztével az Il Pastor Fido Régizene Együttes szolgált. Tagjai: Garai Zsolt csembaló, Gáti Sándor oboa, Giulien Pop fagott, Török Apollónia fuvola. A frissen alakult zenekar a reneszánsz és a barokk kor zenéjét játsszák. Fontosnak tartják az említett koroknak a zenéjét közelebb hozni a mai emberekhez. A műsoron Händel, Telemann, Vivaldi és Bach művek szerepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!