ERDON Helyi hírek

2011.08.29. 13:01

Változik a gyógyszerek listája

Szeptember elsejétől változik a kompenzált gyógyszerek listája, ez a számítások szerint évi mintegy 150 millió lejes megtakarítást jelent majd. Bihar megyében kiadják a térített gyógyszereket.

Szeptember elsejétől változik a kompenzált gyógyszerek listája, ez a számítások szerint évi mintegy 150 millió lejes megtakarítást jelent majd. Bihar megyében kiadják a térített gyógyszereket.

Bár egyes megyékben az egészségbiztosítási pénztár bejelentette, hogy nincs már keret a térített árú gyógyszerek kiadására, információink szerint Bihar megyében ma még kiadják a kompenzált árú gyógyszereket. „Reményekdünk benne, hogy szeptembertől is lesznek keretek, bár erről nincsenek információink. Csak a kifizetéssekkel ne legyen gond…” - válaszolt kérdésünkre dr. Budaházy István főgyógyszerész, a bihari patika vezetője.

Ami pedig a változásokat illeti: arról van szó, hogy ahol lehet, az eredeti gyógyszereket a lényegesen olcsóbb másolatokkal helyettesítik majd. Az új előírások szerint szeptember elsejétől a pénztár a C2 listán lévő készítmények közül a legolcsóbb az árának 120%-át téríti meg. Viszont amennyiben egy adott hatóanyag csak eredeti gyógyszer formájában létezik, úgy annak az árát téríti meg a pénztár. „Mivel orvos vagyok, s számomra a páciensek a legfontosabbak, ki szeretném hangsúlyozni, hogy az országos programokon belül kezelet betegek a továbbiakban is ingyenes kezelésben részesülnek. Az utóbbi években a krónikus betegségekre való gyógyszerek fogyasztása sokat nőtt a rendelkezésünkre álló alapokhoz képest. Szeretnénk előtérbe helyezni a másolatok használatát, azaz az azonos hatóanyagú gyógyszerekét, melyek viszont olcsóbbak az eredeti készítményeknél” - nyilatkozta minderről a napokban dr. Ritli László egészségügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!