ERDON Helyi hírek

2011.08.24. 17:59

Tülekedés az élelmiszerekért

Nagyvárad - Naponta mintegy hatszáz jogosultnak osztják ki Váradon az uniós élelmiszercsomagokat, hangzott el az ASCO-nál tartott sajtótájékoztatón. Fölösleges sietni, mindenki sorra kerül.

Nagyvárad - Naponta mintegy hatszáz jogosultnak osztják ki Váradon az uniós élelmiszercsomagokat, hangzott el az ASCO-nál tartott sajtótájékoztatón. Fölösleges sietni, mindenki sorra kerül.

Koncsek-Vadnai Zita, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) vezetője elmondta: harmadik alkalommal osztják ki az uniós PEAD-programon belül nyújtott élelmiszercsomagokat, s bár egy év alatt 16 ezerről 13 ezerre csökkent a jogosultak száma Váradon, most is gondot okoz, hogy tülekednek az emberek. Pedig nincs miért pánikba esniük, ugyanis hat hónap áll rendelkezésükre, hangsúlyozta ki az igazgató. Semmiképpen nem indokolt, hogy reggel hatórától sorban álljanak.

Kik jogosultak?

Mint már megírtuk, az alapélelmiszerekből álló csomagra akövetkező kategóriákhoz tartozó sezmélyek jogosultak: a szociális segélyben részesülő családok és egyedülállók; azok a munkanélküliek, akiknek jár a segély; azok a nyugdíjasok, akiknek a havi jövedelme nem éri el a 400 lejt; a súlyosan és halmozottan súlyosan fogyatékosok, akik nem állami intézetekben élnek. Mivel egyes jogosultak nem szerepelnek a Megyei Tanács által továbbított listán, az érintettek jól teszik, ha mielőtt sorban állnának, érdeklődnének az ASCO-nál arról, hogy rajta vannak-e a listán. Például azok, akik számára július elseje után állították ki a fogyatékossági igazolványt, vagy a munanélküliséget igazoló okiratot, nincsenek a listákon, de természetesen úők is jogosultak a segélyre. Ők az említett iratokkal,valamint a személyazonossági kártyájukkal jelntkezzenek az ASCO-nál, hogy felvegyék őket a pótlistákra.

Kiszállítja

Különlegesen indokolt esetekben az ASCO kiszállítja az érintettek címére a 34 kilogrammos élelmszercsomagot, hangzott el. Tavaly 50-60 személyhez vitték ki a csomagot. Azokon a napokon, amikor élelmiszerszállítmány érkezik, szünetel a csomagok kiosztása a polgármesteri hivatal étkezdéjében. Ebből az okból kifolyólag például holnap sem osztják az élelmiszereket, továbbá augusztus 30-án sem. Havonta mintegy 150 tonna élelmsizer érkezik a februárig tartó programon belül.

Pénteken amúgy 586 , hétfőn pedig 608 személy számára osztották ki a csomagokat. Amennyiben a továbbiakban is tülekedés lesz, sorszámokat osztanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!