ERDON Helyi hírek

2011.08.18. 14:12

Szeminárium az on-line adóbevallásról

Az interneten kersztül történő adóbevalláshoz szükséges lépésekről, lehetséges variánsokról tudhattak meg részleteket mindazok, akik részt vettek a mai, váradi szemináriumon.

Az interneten kersztül történő adóbevalláshoz szükséges lépésekről, lehetséges variánsokról tudhattak meg részleteket mindazok, akik részt vettek a mai, váradi szemináriumon.

 

 

A tájékoztató előadást a Bihar megyei Közpénzek Felügyelősége szervezte, s a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosította a helyszínt. Mintegy harminc cégképviselő vett részt a szemináriumon, melynek végén kérdéseket tehettek fel az érdeklődők. Az előadást Magda Berce, a felügyelőség adófizetőket tájékoztató szolgálatának vezetője tartotta. Mint kérdésünkre elmondta, július 25-én ért véget az a periódus, ameddig még különösebb feltételek nélkül elfogadták a cégek képviselőitől a papír-formátumban továbbított adóbevallást. Augusztus 25-ig még elfogadják ugyan a papír-formátumot, azonban az érintettnek bizonyítania kell, hogy megtette az online adóbevalláshoz szükséges első lépéseket. Ezt többek között azokkal az e-mailekkel teheti meg, amelyeket az elektronikus aláírás megszerzése érdekében váltott, mely elengedhetetlen az online adóbevalláshoz.

 

Lehetőségek

 

Jelenleg három cégnek van engedélye az elektronikus aláírás kiállításához, s ezek a következők: Certdesign Kft., Digisign Rt., Trans Sped Kft. Egy másik lehetőségük is van a cégképviselőknek, mégpedig az, hogy meghatalmaznak az adóbevallás továbbításával egy olyan entitást, amely már rendelkezik az elektronikus aláírással. Ez utóbbi esetben viszont közjegyzői meghatalmazás szükséges. Az anyagi befektetés nagyjából egyenlő, s az információs szolgálat vezetője szerint míg a nagyobb, önálló könyvelőséggel rendelkező cégeknek kézenfekvőbb, ha megszerzik az aláírást, a kisebb vállalkozók számára praktikusabb, ha megbíznak ezzel valakit. Az elektronikus aláírás amúgy 47 euróba kerül, s egy évig érvényes, viszont az adóbevallás elmulasztásáért 1.000 és 5.000 lej közötti bírság szabható ki.

Mindez sokak számára abszolút újdonság, tudtuk meg. Példaként az információs szolgálat vezetője többek között az engedéllyel rendelkező magánszemélyeket említette meg, akik júniustól munkaadói kvalitással rendelkeznek. De egyéb rétegek is vannak, amelyekhez az információk nehezen jutnak el - ez lehet a magyarázata annak, hogy a Bihar megyei érintettek egyharmada még nem szerezte meg az elektronikus aláírást. Elmondta: fontosnak tartja, hogy minél több téjékoztató előadást szervezzenek, s a továbbiakban is együttműködnek majd a kamarával.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!