ERDON Helyi hírek

2011.08.24. 14:59

Szamoskrassóiak is versenyeznek

Paku-Fazekas Éva irányításával három szamoskrassói gyerek vesz részt a Lengyel-Magyar Történelmi Vetélkedőn.

Paku-Fazekas Éva irányításával három szamoskrassói gyerek vesz részt a Lengyel-Magyar Történelmi Vetélkedőn.

 

A magyar és a lengyel nép történelmének közös vonásai, a két nép között kialakult szoros történelmi barátság tiszteletére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Lengyel–Magyar Együttműködés 2011 keretében lengyel–magyar történelmi vetélkedőt hirdetett. A múlt sok szálon köti össze a két népet: közös uralkodók, közös szentek, gazdasági kapcsolatok és történelmi tragédiák. Az elmúlt évszázadok örömei és nehézségei bizonyították, hogy számíthatnak egymásra. Törekvésük, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék a hagyományos lengyel–magyar barátság történelmi alapjait.

 

Továbbjutottak

 

A szamoskrassói diákok ebben az évben is beneveztek a Lengyel–Magyar Történelmi Vetélkedőre. A versenyen három fős csapat vesz részt. A csapatoknak az első fordulóban megadott témakörökből kellett egy átfogó részletes tanulmányt írni, amelyből a bíráló bizottság kiválasztotta a harminc legjobbat és ezek felkészítő tanárait. A továbbjutók között szerepelnek a szamoskrassói gyerekek is: Csomai Emőke, Paku Ádám, Gergely Vilmos és felkészítőjük, Paku–Fazekas Éva tanítónő. Ők képviselik szülőfalujukat, sőt Szatmár megyét a magyarországi döntőn, amelyet szeptember 14–18. között rendeznek meg Veszprémben és Csopakon. A döntő témaköre Bem József élete és munkássága. A gyerekek nagy lelkesedéssel készülnek a nagy megmérettetésre Bem József életútjától és az 1848–as forradalomban betöltött szerepétől. Bem József áthaladt Szamoskrassón, ott egy éjszakát töltött el Darvay Ferenc vendégeként. A szamoskrassóiak emlékszobát rendeztek be a Darvay–kúriában és szobrot állítottak emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!