ERDON Helyi hírek

2011.08.21. 14:40

Sikeres volt a kántorképző

Nagyvárad- Péntek délután a nagyvárad-újvárosi templomban tartották a KREK által szervezett hatodik kántorképző tanfolyam záróhangversenyét. Csűry István református püspök hirdette Isten igéjét.

Nagyvárad- Péntek délután a nagyvárad-újvárosi templomban tartották a KREK által szervezett hatodik kántorképző tanfolyam záróhangversenyét. Csűry István református püspök hirdette Isten igéjét.

 

 

Az igehirdetés alapját János evangéliuma 14. részének első három verse képezte (Jézus búcsúbeszéde). Prédikációjában Csűry István királyhágómelléki református püspök arra hívta fel a figyelmet: a templom a megbékélés, a szeretet, egymás megbecsülésének és a nyugalom hajléka kell legyen a lelkipásztorok, a kántorok és a gyülekezeti tagok számára egyaránt, ahová bátran betérhetnek, mert aki Istent választja, annak nincs oka félni vagy szorongani. A felfelé való tekintés ugyanis alkalmat ad arra, hogy összeszedjünk a gondolatainkat, és megfogalmazzuk céljainkat, mindazt, amit cselekednünk kell. Fontos azonban, hogy e csodálatos liturgiát a világban is gyakoroljuk, nem csupán a templom falain belül. Hinnünk kell Istenben és Krisztusban, mert már a puszta hit, Istennek a követése megváltoztatja az életünket. Hitelesek kell legyünk, ehhez azonban az szükséges, hogy már a földi életünk során jól érezzük magunkat és ezt másoknak is a tudomására kell hozzuk. Isten ugyanis nem akar megjátszott örömöt, hanem tiszta szívből jövő boldogságot vár tőlünk, hogy mások is lássák: az élő, létező Úr tulajdonai vagyunk már itt a földön, és ugyanez folytatódik a másik létben is, a csodálatos mennyei hajlékban. „Addig is végezzük nagy odaadással a ránk bízott munkát, mert a hittel teli szolgálatot Isten mindig jó szívvel nézi!”, tanácsolta az egyházfő.

 

Utcai éneklés

 

Az elmúlt két hétben zajlott kántorképző tanfolyam történéseiről Orosz Otília Valéria főszervező számolt be a jelenlevőknek. Köszönetet mondott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetésének és a várad-újvárosi egyházközségnek, amiért mindenféle szempontból támogatták a kurzus megszervezését. Összesen 22, különböző végzettségű és változatos családi háttérrel rendelkező személy vett ezen részt. A jelentkezőket a felkészítési szintjük függvényében 7 csoportra osztották, és 10 oktató tanított nekik hangszerismeretet, gyülekezeti énekeket, kórus- és karvezetést, zeneelméletet és zenetörténetet. Lazításképpen a napi tanítási órákon kívül más zenei eseményeken is részt vettek a hallgatók: emlékezetes élmény marad számukra például az utcai éneklés, a várad-réti református templom orgonájának a megtekintése vagy az az esti áhítat is, amit Csűry István tartott számukra, mivel kifejezetten a kántorok szolgálatának fontosságáról szólt.

 

Záróhangverseny

 

A záróhangversenyen a következő szerzemények csendültek fel, szolgáltak a kántorképző tanfolyam hallgatói és tanárai. Messziről száll dalunk-héber kánon (vezényelt: Kapitán Erzsébet), Osváth Viktor: Szabadíts meg (vezényelt: Szakács Zselyke), Berkesi Sándor: Mely igen jó az Úr Istent dicsérni (vezényelt: Boros Margit), Lowell Mason: Mindig velem (vezényelt: Popper Norbert), Berkesi Sándor: Ó, terjeszd ki Jézusom- ír dallam (vezényelt: Sárközi Júlia), Peter C. Lutkin: Az Úr áldjon és őrizzen (vezényelt: Márkus Zoltán), Szokolay Sándor: Áldjuk Isten nagy kegyelmét (vezényelt: Márkus Zoltán, orogonán kisért: Pünkösti Apor Miklós), B. Smetana: Szárnyaival véd, óv az Úr (vezényelt: Márkus Zoltán, orgonán kisért Kozma Márta).

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!