ERDON Helyi hírek

2011.08.08. 16:21

Népszerű a hadadi néptánctábor

130 résztvevője volt a Hadadon lezajlott XV. Kézműves és Néptánc Tábornak.

130 résztvevője volt a Hadadon lezajlott XV. Kézműves és Néptánc Tábornak.

A szatmárnémeti MADISZ által szervezett Kézműves és Néptánc Tábornak a Hadadi Wesselényi-Degenfeld kastély adott otthont, az oktatásnak pedig a Wesselényi-Bánffy kastély, ahol többségében gyerekek és fiatalok ismerkedtek a hagyományos néptáncokkal, népdalokkal. Magyarországról több mint negyven középiskolás diák érkezett, Maier Reimond néptáncoktató tanítványai. A gyermekek nyírségi és szilágysági táncokkal, a felnőttek pedig a kalotaszegi dialektussal ismerkedtek Maier Reimond, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzettje és felesége Katalin valamint a környező vidék adatközlőinek vezetésével, a talpalávalót pedig a tokaljhegyaljai Parapács, és az erdélyi Sorogja húzták. Emellett különböző népi mesterségekbe is betekintést nyerhettek, mint a bőrözés, nemezelés, agyagozás, kosárfonás a meghívott oktatók vezetésével, esténként pedig Táncház mulatságot tartottak. Ilonczai Annamária, a MADISZ társelnöke elmondta, „Két alkalommal gyűjtöttünk népdalokat és néptáncokat (1997-ben és 1999-ben) adatközlőktől Szilágy megyében. Nagyon nehezen találtunk adatközlőket. A gyakorlat azt igazolta, hogy már csak a nagyszülők, a harmadik generáció táncolja ezeket a táncokat. Nagyon kevés anyagot sikerült gyűjtenünk. Sajnos, utolsó óráit éli Szatmár és Szilágy megyében az eredeti néptánc. Nehezen tudtuk az idős embereket, az adatközlőket rábírni, hogy kimozduljanak falujukból és a táborban népdalt, néptáncot tanítsanak. A fiatalok lelkesedését csak fokozza, ha olyan idős embereket látnak, akik jókedvükből táncolnak énekelnek”.

Táncházvezetőket képeztek

A néptánctáborral egyidőben első alkalommal szervezték meg a Táncházvezetők Táborát. A „Aprók Tánca” táncházak leendő vezetőinek a népzene és néprajz világába történő beavatáshoz nyújtottak segítséget az oktatók.. A táborok megszervezését a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Szatmár Megye Tanácsa támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!