ERDON Helyi hírek

2011.08.12. 07:48

Nemzetközi siker felé

A hazai filmművészet újabb ünnepnapra készül. Szeben megyei Medgyes-en (románul Mediaş, németül Mediasch, szászul Medveš, latinul Media) 2011. szeptember 05- 11. között megtartja a Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivált, hivatalos nevén Mediaş Central European Film Festival (továbbiakban MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa.

A hazai filmművészet újabb ünnepnapra készül. Szeben megyei Medgyes-en (románul Mediaş, németül Mediasch, szászul Medveš, latinul Media) 2011. szeptember 05- 11. között megtartja a Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivált, hivatalos nevén Mediaş Central European Film Festival (továbbiakban MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa.

A MECEFF elnökének Dr. Radu Gabrea-t, ismert hazai filmrendezőt kérték fel. Közép- Európából származó filmeket mutatnak be. A hozzánk eljuttatott ismertetőből többek között, megtudhattuk, közel 50 filmet mutatnak be Medgyesen, Erzsébetvárosban, valamint a két város környékén. A közönség láthat nemzetközileg is elismert művész, dokumentum, valamint rövidfilmeket. A fesztivál filmjei több kategóriába sorolhatók. A versenyfilmek kategóriában olyan alkotások tartoznak, melyek az adott országban is díjazottak voltak. Ezeket a filmeket az illető ország Kulturális Intézetének javaslata alapján nevezték be, melyek országos vagy nemzetközi síkon sikeresek.

Tisztelgés Jiri Menzel, filmrendező, színházrendező és színész alkotó tevékenysége előtt. A MECEFF kiemelkedő eseményeinek sorát nyitja Jiri Menzel, cseh Oscar díjas filmrendező-színész következő filmjeinek bemutatása, mint Szigorúan ellenőrzött vonatok, Szeszélyes nyár, Vége a régi időknek, Emlékek, Pacsirták cérnaszálon, Kis gyöngyszemek, Őfelsége pincére voltam. A fesztivál fontosnak tartja, hogy bemutassa a térség országainak, mint Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyar Köztársaság, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Románia filmművészetének reprezentáns alkotásait.

A fesztivál külön meghívottja, a közép-európai országok mellett, egy másik ország is. A 2011-es nemzetközi filmes rendezvényre Izraelt hívták meg, az utóbbi idők jelentős alkotásaiból választottak. Bemutatásra kerülnek: Gei Oni (Valley of Fortitude), Avanti Popolo, The True Story of Palestine, Portrait of the Arstist: Marel Janco, Because of That War, The Komediant, Lia. Lehetőség lesz jiddis nyelven meghallgatni, és megnézni a Nemzeti Filmarchívum most-restaurált filmjeinek, valamint a Bosztoni Egyetem tulajdonában levő Green Fields, The Dybbuk, East and West, A Letter to Mother, Yiddle With His Fiddle, Benya Krik, Jewish Luck, The Jester kópiáit. Ettől az évtől kezdve az SC Ecran Cinema Management kft, Medgyes város Polgármesteri Hivatala, a Küküllő Régió Nemzetközi Fejlesztési hivatal szándéka a szomszédos országok kiemelkedő filmművészetével, valamint országunk figyelemre méltó filmes alkotásaival megismertetni a filmrajongókat. Fontosnak tekintik az olyan alkotók, mint Milos Forman, Jiri Menzel, Jaromil Jires, Andrei Wajda, Jerzy Kawalerowicz, Andrei Munk és Szabó István munkásságának megismertetését.

A rendezők szerint, és ebben nem tévednek, szeretnék ezt a nagy múltú várost, és annak csodálatos természeti szépségeit megismertetni nemcsak a turistákkal, hanem a filmművészettel is foglalkozó egyéniségekkel. Azt is el tudják képzelni, hogy a csodálatos, tüneményes, káprázatosan gazdag faunával rendelkező táj, filmes megfogalmazásban is vonzó lehet a világ bármely táján. Ezt nagyban elősegítheti az, hogy a Városi Tanács segítségével olyan övezetet létesítettek a város és környéke számára, mely ezt a szándékot teljesíteni tudja. A fesztivál rendezőinek bevallott célja, nemcsak az ősi város mai életének korszerű, vonzó bemutatása, hanem olyan alkotói légkör megteremtése, amely az alkotó gondolkodást segíti elő. A ma filmet néző gondolkodásának modellálását, a filmi nyelv minél jobb elsajátítását is szem előtt tartják.

A fesztivál célja, hogy nevelje a közönséget abban, fedezze fel az igazi művészi értékeket, megkülönböztetve a különböző média- csatornák által sugárzott hamis értékektől. Fő szponzoraik között első helyen a Medgyesi székhelyű Romgaz, Transgaz, valamint a Volksbank, Kromberg & Schubert România és a Romániai Zsidó Hitközösségek Szövetsége található. Számos szakkiadvány és napilap is támogatói között szerepel. Részünkről örömmel fogadjuk azt a nemes szándékot, amikor az ember meggyőződhet arról, hogy bizonyos övezetek igyekeznek a kor szellemében olyan lépéseket tenni, melyek közösségüknek csak előnyére szolgálhatnak. A film a modernkor egyik legszélesebb tömegekhez szóló művészete, melyet meghatározott céllal felhasználni, csak erényt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!