ERDON Helyi hírek

2011.08.29. 13:24

Műfajok sokszínűsége Bihardiószegen

Bihar megye - A tizenötödik községi napokat rendezték az elmúlt hét végén Bihardiószegen. Az eseménysorozat már pénteken megkezdődött, amikor mintegy 150 motoros adott találkozót egymásnak a községben.

Bihar megye - A tizenötödik községi napokat rendezték az elmúlt hét végén Bihardiószegen. Az eseménysorozat már pénteken megkezdődött, amikor mintegy 150 motoros adott találkozót egymásnak a községben.

 

A péntek délutáni motoros találkozón becslések szerint legalább 500-an vettek részt, és mintegy 150 motoros vonult fel. A felvonulás útvonala a következő volt: a központból a létavértesi határátkelő irányába, onnan Székelyhídra, majd Nagykágyára. A falu határában megálltak ott, ahol egy motoros társuk, Gergely Tibor életét vesztette, tisztelegve emléke előtt. Onnan tértek vissza Bihardiószegre, ahol a Zichy kertben volt a „főhadiszállásuk”. Ott volt ügyességi verseny, motoros szumó, a kert mögötti utcában pedig kaszkadőr-bemutató. Este két koncert egészítette ki a programot. Szombat délelőtt 16 csapat (diószegiek, hajdúszoboszlóiak, álmosdiak, bagamériak, nagyváradiak, és püspökladányiak) állt bográcsok mellé a főzőversenyen, összesen 19 ételt kóstolhatott meg a zsűri, mire délután kiosztották a díjakat. Erre a megnyitó keretében került sor, amikor dr.Bacsó László polgármester az ünnepi beszédek helyett előbb a díjazott csapatok képviselőit kérte színpadra: sertésgulyás – 1. Gyros King, 2. Bakator, 3. RMDSZ, 4. Polgármesteri Hivatal, 5. Dream Team; kecskehúsból készült gulyás – Tárkony; birkahús – Gyros King; egyebek – 1. Tárkony (halpaprikás), 2. helyi Szövetkezet csapata (nokedlis csirke), 3. Álmosdi Hajdúk (kakastöke-taraja pörkölt), 4. a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Kikelet csapata (lecsó), 5. Bagaméri Önkormányzat (pikáns őzpörkölt), különdíjak – Wild Hawk (sertésgulyás), Lefőzhetetlenek (sertésgulyás), Buborék (sertés-marhagulyás), Ladányi Vagányok (Csülkös pacal), Fortuna (babgulyás csülökkel, sertésgulyás).

Kikapcsolódás is kell

A megnyitó további részében dr. Bacsó László polgármester arról beszélt, hogy sokak szerint gazdasági válság idején nincs szükség falunapokra. Szerintük ellenben annak, aki egész évben dolgozik, kikapcsolódásra is szüksége van, márpedig Bihardiószegen dolgoztak. Sorolta, hogy egyebek mellett felújították az iskolát, a Horea-i kultúrházat, és a bölcsődét. Utóbbihoz 25 ezer euró értékben kaptak támogatás „francia barátaiktól”, akik a bútorzatot hozták, és akikkel már 15 éve vannak jó kacsolatban. A sport tekintetében pedig új pálya várja, hogy a nagy elődök nyomdokain újjáalakuljon a focicsapat. Lakatos Péter képviselő úgy vélte, a falunap jó alkalom a számvetésre, és mint hallható volt, Diószegen volt mit lajstromozni – de van még tennivaló bőven, ezért tenniakarókra, és kezdeményező fiatalokra van szükség. Szót kapott még Gavrilă Ghilea perfektus és Ioan Mang PSD-s szenátor is, akik pár közhellyel örvendeztették meg a publikumot. Utóbbi azért „odaszólt” az RMDSZ-nek, miszerint „nagy kár az egész országra nézve, hogy nem hallják meg a PSD hívását”. A beszédeket a polgármester zárta, kijelentve, hogy a község javát továbbra is az egyensúly szolgálja, majd megköszönte a közpénz felhasználása nélkül megszervezett esemény megrendezőinek munkáját.

A továbbiakban az aranylakodalmasok köszöntésére került sor. Idén hét pár kapott meghívót a rövid ünnepségre: László Augustin és Varga Ilona, Szabó Barna és Irén, Kovács Ferenc és Biroga Margaréta, Sferle Ioan és Jurca Floare, Füzesi József és Oláh Margit, Biroga Vasile és Krasznai Irina, Csordás Alexandru és Kajtár Ecaterina. Különböző okokból csupán három pár tehetett eleget az invitálásnak, és fogadhatta dr.Bacsó László gratulációját, aki kitartásból és hűségből példának állította a párokat a fiatalabbak elé. Jakó Sándor Zsigmond református és Fazekas György baptista lelkészek is köszöntötték az ünnepelteket.

Táncok, koncertek

Mintegy órával később kezdődtek a színpadi programok, közben az egyre gyarapodó közönség óriáshintában, dodzsemben, pörgő-forgó masinában szórakoztathatta magát, mások a pofozógépet agyabugyálták, célbadobtak, vagy a sörsátrak kínálatát tesztelték. A színpadon negyedik osztályosok román néptánca volt a „nyitány”, majd a Roma Kheripo csoport roma és moderntáncot mutatott be. Őket a Szömörce néptáncsoport követte. A Csemete–csoport moldvai, a Rügy–csoport dél-alföldi, szatmári és moldvai táncokat adott elő. Az őket kísérő Bakator zenekar az öltözködési szünetekben sem tétlenkedett, csárdásokat játszott, és a prímás Heit Lóránddal a közönség soraiban is többen együtt énekeltek. A koncertek sorát Mohácsi Brigitta, és három táncosának produkciója nyitotta, ennek vége felé már enyhült a kánikula, sőt, már egy kis „esőszagú” szellő is lengedezni kezdett. Aztán gyorsan kiderült, hogy ez az eső „aranyeső”, amit este kilenckor zúdított a Bódi családi vállalkozás nem csak a virágos rétre, de a velük együtt éneklő, táncoló, és korábban a bemondókat is már túlharsogó lelkes közönségre is. Bódi Guszti, Margit, Csaby és Kis Guszti minden dal után hangazettát ajándékozott a szerencséseknek, a színpadon pedig táncversenyt rögtönöztek, melynek 4 résztvevője – ki gondolta volna – egyformán ügyes volt, és egy-egy kazettát nyert. Közben Bódi Guszti azt is elárulta a „barátoknak és testvéreknek”, hogy az életben a szeretet és az egészség a legfontosabb. Az egy órás koncert ahogy kezdődött, úgy is végződött: Aranyesővel – aztán lehetett menni a Nagyecsedi Fekete Szemek régi CD-it 25, a legújabbat 40 lejért megvenni, de az ínyencek Bódi Guszti szakácskönyvéért is adhattak pénzt. A meghirdetettől eltérően Andrea Bănică nem lépett fel szombat este Bihardiószegen, mert nem ért haza külföldi útjáról – helyette közös szervezőirodájuk a másnapra beígért Connect R (Stefan Mihalache) rap és dance előadót prezentálta, aki csapatával látványos showt mutatott be, főleg a közönség fiatalabb részének nagy örömére, de az idősebbek is megállapíthatták, hogy jól „összerakott” volt a produkció. Következett a Dj Studio Projekt, majd diszkó hajnalig.

Kisiskolások bemutatkozása

Vasárnap délelőtt – mint minden évben – megkoszorúzták a római katolikus parókia falán lévő Simonyi-óbester emléktáblát. A Zichy kertben délután kezdődtek a programok. A Zichy kertben délután három órakor kezdődtek a programok. Elsőként a kisiskolások állhattak színpadra, összesen 12 I.-IV. osztály készült a megmutatkozásra. Egészen hat óráig váltották egymást a színpadon, és láthattunk magyar és román néptáncot, modern táncokat, verses–zenés összeállítást, csak versekből állt csokrot, illetve rövid jeleneteket is. A délutáni nagy meleg ellenére benépesült a színpad előtt tér, hiszen a szülők nagyszülők, rokonok nem mulsztották el megnézni gyereket, unokát. Hat órától a Bihorul népi együttes egy órán keresztül próbálta szórakoztatni a publikumot, őket pedig a székelyhídi Tini Dance Center követte. Pontosabban előbb nem is a székelyhídi, hanem a táncstúdió helyi „növendékei”, kiknek csoportja a Diószegi Zenemanók nevet viseli, és csupán pár hétnyi munkával a hátuk mögött álltak ki a közönség elé. Ahogy az nagyon rendjénvaló, sikerük nem maradt el, villogtak a fényképezőgépek, forogtak a kamerák, megörökíteni az ifjú táncosok szereplését a családi arhívumokba.

Közeli helyeken

A gyerekeket a B612 és a TDC követte, kiktől ezúttal is a megszokott lendületes, látványos koreográfiákat láthattuk. Este kilencre, mire a Bikini koncertjét hírdették, igen komoly számú közönség gyülekezett össze, az együttes azonban akkor még a határ túloldalán volt. Nemsokára aztán megérkeztek, s mire az élő koncert „behangolása” is befejeződött, tíz óra után pár perccel hangzott fel az első nóta. Hogy milyen volt a koncert? Ennek érzékeltetésére talán azt írom le, milyen nem volt. Például az üdvözlésen, és pár poénon kívül nem volt duma, csak zene. D.Nagy Lajos egyszer sem mondta, hogy „nem látom a kezeteket”, vagy „...és most mindenki egyszerre tapsoljon”. Egyszer sem mondta, hogy „...és akkor most mindenki énekelje velem, hogy...” Egyszer sem játszotta el a közönséggel, hogy „akkor most lássuk, hogy a jobb vagy a bal oldal tud-e hangosabban kiáltani”. Egyszer sem kellett ajándék CD-vel bulizásra ösztökélni a népet. Senki nem kérte, hogy gyújtsanak öngyújtókat, és valószínűleg nem véletlenül, csak úgy kallódóban náluk lévő csillagszórókat, amikor felhangzott, hogy „Közeli helyeken...”

Mindig jobbat

Ki tudja, fogadott-e valamikor Petőfi-költeményt még olyan üdvrivalgás, mint mikor az énekes elmondta a költő Részegség a hazáért című versét, és mindenki tudta, mi következik: „Ez a világ már nagyon szűk nekem...” Egy óra tíz perc után pedig azzal búcsúztak, hogy „Adjon az ég nekünk mindig jobbat, ne csak rosszat, ne csak rosszat...” A koncert után került sor a tűzijátékra, és az után állt színpadra a román meghívottak „átrendeződése” (Andreea Banica „elmaradt”, Connect R szombaton volt) nyomán Diószegre került Nick Kamarera lemezlovas, aki a további jó hangulatról gondoskodott.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!