ERDON Helyi hírek

2011.08.29. 13:20

Megetette olvasóit a Szatmári Friss Újság

A Szatmári Friss Újság munkaközössége hagyományos magyaros sertésgulyást készített, melyből megkínálta a sátrat meglátogató olvasóit és a szatmári sajtó képvise.

A Szatmári Friss Újság munkaközössége hagyományos magyaros sertésgulyást készített, melyből megkínálta a sátrat meglátogató olvasóit és a szatmári sajtó képvise.

 

Be kell ismerjük, kollégáink közül sokan vannak, akiknek nem tartozik a legjobb tulajdonságaik közé a vágókés vagy a fakanál használata, mégis felvállaltuk, hogy igazi hagyományos magyaros gulyást főzünk egy nagy üstben, hogy abból megkínáljuk olvasóinkat. Egy–két rövid megbeszélés után eldőlt, hogy sertésgulyás készül, megtörtént a gondos bevásárlás, a feladatok leosztása, már csak a szorgos kezekre volt szükség, hogy időben asztalra kerüljön az étel. A kora reggel elkezdődött zöldségtisztítás idején előbb könnyeket csalt ki a szemeinkből a hagyma, de egy–két szorgos ujj is megsérült a sűrű aprítás közben. Tíz órakor már rotyogott a bográcsban a hús, messzire áradtak a fűszerek illatai, jöttek is a kíváncsiskodók, hogy meglessék, mi készül a sátor mögött.

 

Ízlett a főztünk

 

A teli üstből az étel fokozatosan az asztalra került, amit bárki megkóstolhatott. Nem kerülték el az asztalt vezető politikusaink sem. Az elkészült ebédre Pallai Béla magyar görög katolikus parókus adta áldását, asztali imát Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzője mondott. A mindig ételeket osztogató Pallai Kristóf most vendégként ült asztalhoz. Csehi Árpád megyei tanács, megyei RMDSZ–elnök és Günthner Tibor szenátor egy Fehérgyarmatról érkezett csoporttal érkezett, Tilki Attila és Fülöp István magyarországi parlamenti képviselők is nálunk ebédeltek. Csehi és Günthner viccesen, de titkolt komolysággal megjegyezte, hogy ez az étel sokkal jobban kedvükre van, mint néhány, számukra túl őszintének tűnő írásunk. Erdei D. István parlamenti képviselő már a bográcsban ellenőrizte a készülő ételt, hogy az mennyire tud magyaros lenni úgy, hogy megfeleljen az európai normáknak. Domokos Sándor, Kolcs község polgármestere és felesége sem hagyta ki a „Gyuri–gulyást” (szerk. megj.: ők nevezték így el, ti. Elek György volt a főszakács), Gáti István kormányfőtitkár–helyettes az étellel nagyon elégedett volt, de megjegyezte, hogy az ebéd rangját emelte volna egy–két pohár dobrai otelló. Ezzel csak ő szolgálhatott volna, ha még van ilyen a dobrai pincéjében. Egy másik csoportban történészek kerültek asztalunkhoz (Bura László, Kónya László, Thoroczkay Sándor és mások). Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is velünk ebédelt, Kereskényi Gábor alpolgármestert családjával együtt vendégeltük meg. Gábor másfél éves lánya, Fanni is elmondta véleményét az ételről, igaz csak a maga módján, ő jobban szerette a húst, mint a zöldségeket. Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója ebéd közben azt találgatta, hogy található–e az ételben olyan alapanyag, ami nem biotermék. Túrós Lóránd, a Radiocom kereskedelmi igazgatója ebéd közben azt is ellenőrizte, hogy a Kossuth–kertben hibátlanul működik-e a wi–fi (szerk. megj.: a városi önkormányzattal közösen avatták fel nemrég a város központi részét és a Kossuth–kertet lefedő vezeték nélküli hálózatot). Olvasóink és a politikusok mellett asztalhoz ültettük a szatmári média képviselőit is. A román kollégák beismerték, hogy bármi jó, ha éhes az ember, de a magyar ízeknél nincs jobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!