ERDON Helyi hírek

2011.08.16. 16:23

Elszármazottak találkozója volt Réven

Bihar megye - Az elmúlt hétvégén hatodik alkalommal rendezték meg Réven a településről elszármazottak találkozóját. A rendezvényt, melyen átadták a Pro Meritis díjat, a Communitas Alapítvány is támogatta.

Bihar megye - Az elmúlt hétvégén hatodik alkalommal rendezték meg Réven a településről elszármazottak találkozóját. A rendezvényt, melyen átadták a Pro Meritis díjat, a Communitas Alapítvány is támogatta.

 

 

 

Vasárnap délelőtt Révről elszármazottak, helybéliek, meghívott vendégek töltötték meg a helyi református templomot. A nem mindennapi eseményen az Úr igéjét Boros István belényesújlaki lelkész, a Bihari Egyházmegye főjegyzője az Apostolok cselekedeteiről irott könyv 7. részének 22.-25. versei alapján hirdette. Népétől, családjától elszakitva Mózes a fáraó udvarában nőtt fel, az egyiptombeliek pedig sok bölcsességre megtanitották, mondta bevezetőjében az igehirdető . Egy dolgot azonban elfelejtettek neki megtanitani, mégpedig azt, hogy a választott népnek más Istene van. Negyven éves korában aztán valami megmozdult Mózes lelkében és eszébe jutott az ő hatalmas élő Istene, mondta többek között az igehirdető, majd két igen fontos dologra figyelmeztette a jelenlévőket: milyen nagy a mi felelőségünk a gyermekeinkkel kapcsolatban és milyen hosszan tűrő az Isten és milyen türelmetlenek vagyunk mi. Biztos, hogy mi emberek a negyvenes éveiben járó Mózest már "leirtuk" volna, jelentette ki . Lehet, hogy vannak ma közülünk olyanok, akik szerettek volna ma eljönni Révre, de valamilyen ok miatt nem tudtak itt lenni. Ne irjátok le őket, mert mindenkire szükségünk van, mert a jó mag akár negyven esztendő múlva is, de megtermi gyümölcsét, figyelmeztette a jelenlévőket Boros tiszteletes.

 

Új borítás

 

Az igehirdetést követően Boros J. Attila helyi lelkipásztor köszönte meg a vendéglelkész szolgálatát és üdvözölte a jelenlévőket, majd a Pro Rév Egyesület nevében Hasas János elnök, Rév alpolgármestere mondott köszöntőt. A találkozás, a lelki növekedés, a beszélgetés és a jövőtervezés reményében hívtunk és vártunk mindenkit a mai napon Réven a református templomba, mondta az alpolgármester, majd igy folytatta: A mai találkozó talán különlegesebb, mint az eddigiek voltak, hiszen segitő embereknek és a Jóistennek köszönhetően a templomtorony is új rézlemez boritást kapott, igy a mai napon egyúttal hálát adhatunk a Teremtőnek, hogy megtartotta és szivén viseli közösségünk sorsát. Mihók G. István gondnok az egyházközség utóbbi egy éves tevékenységéről számolt be. Megtudtuk, a templomtorony faszerkezetét megerősitették, az elavult borítását rézlemezre cserélték ki.

 

Könyvek ajándékba

 

Dorel Cosma révi polgármester hozzászólásában gratulált a szervezőknek, és köszönetet mondott Derzsi Ákos parlamenti képviselőnek, akinek közbenjárására a kultuszminisztérium támogatta terveinek megvalósitásában a református egyházközséget. A helyi fiatalok műsorát követően Derzsi Ákos parlamenti képviselő üdvözölte a falutalálkozó résztvevőit. Talán nem sokan tudják azt, hogy fiatal mérnökként itt kezdtem a közeli Vársonkolyoson pályafutásomat, és most élek az alkalommal, hogy megköszönjem az itteni embereknek - hiszen a bányavállalatnál sok révi is dolgozott - hogy segitettek beilleszkedni, erőt adtak ahhoz, hogy gyereket neveljünk. A Bihar megyei RMDSZ nevében Grim András szórványért felelős alelnök , majd a székkutasi testvértelepülés nevében Rostás Péter - aki 1082 darab magyar nyelvű könyvet hozott ajándékba Révre - mondott köszöntőt.

 

Díjátadás

 

Ezt követően adták át a Pro Meritis dijat. A település anyagi, szellemi és művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért végzett tevékenység elismeréseként az idén e kitüntetésben Derzsi Ákos képviselő részesült. A templomi esemény hangulatát az élesdi Hozsánna kórus verses, énekes előadása tette még felemelőbbé. A templomi eseményt követően az elszármazottak találkozója a kultúrotthonban közös ebéddel folytatódott, miközben a szinpadon az élesdi és révi fiatalokból álló Rezeda néptánccsoport gyimesi, lőrincrévi, kalotaszegi, sárközi táncokat, Bordás Barnabás pedig széki sűrű és ritka tempót mutatott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!