ERDON Helyi hírek

2011.08.28. 15:00

Dzsessz szólt a nyárestében

Nagyvárad- Péntek este a Pastell Contemporro dzsesszkvartett koncertezett a váradi Posticum Ifjúsági Központ teraszán. A nyári rendezvénysorozat újabb előadásán jól szórakoztak a dzsesszrajongók.

Nagyvárad- Péntek este a Pastell Contemporro dzsesszkvartett koncertezett a váradi Posticum Ifjúsági Központ teraszán. A nyári rendezvénysorozat újabb előadásán jól szórakoztak a dzsesszrajongók.

 

Péntek este a magyarországi Pastell Contemporro dzsesszkvartett tagjai- Borkó Attila (szaxofon), Csendes Csaba (dob), Csizmás András (nagybőgő) és Weisz János (zongora)- adtak nagy sikerű koncertet a nagyváradi Posticum Ifjúsági Központ teraszán, mely zenei alkalom az intézmény által szervezett nyári rendezvénysorozat részét lépezte. A különböző szakhonlapokat böngészve azt lehet megtudni a zenekarról: egy 2008-ban alakult magyar dzsesszkvartett, amelyet Weisz János zongorista alapított és általában saját szerzemények alkotják az együttes műsorát. A stílusát főleg a hagyományos swing határozza meg, de felfedezhetők benne kortárs zene, illetve a népzenére épülő bartóki hangzásvilág elemei is. Ehhez párosul a John Coltrane nyomdokait követő szaxofonozás, valamint az amerikai fúziós dzsesszre jellemző pop-motívumok hosszú sora. Ugyanakkor a népzenei elemektől a klasszikus zenén át, a barokk fugaszerű dallamvilágig sok hatás érzékelhető, és talán a magyar népzenei sajátos hangzásvilág dominanciája is érvényesülni látszik.

Szaxofonszóló

A péntek esti koncerten szemmel láthatólag jól szórakoztak a dzsesszrajongók, az időnként beiktatott különböző szólókat hosszan felcsendülő tapssal jutalmazták. „Ez szuper volt”, lelkendezett valaki Borkó Attila szaxofonszólóját követően, de a többiek játékát is elismeréssel illeték a vájtfülűek. Noha az elején a fellépők azt igérték, hogy csupán saját kompoziciókat fognak játszani, senki sem sértődött meg azért, hogy „véletlenül” az If I Were A Bell című dzsessz-sztenderd is becsúszott a műsorba. Ezenkivül olyan saját szerzemények csendül fel, mint például a Bölcsődal vagy a Good morning... A kellemes hangulatú együttlétet tombolasorsolás színesítette a szünetben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!