ERDON Helyi hírek

2011.08.08. 08:20

Dónát-napi szentmise és eső áztatta mulatság

Tegnap, a Dónát-napi szentmisén megáldották a teljes külső és belső felújításon átment kápolnát. A Szatmárhegyen megrendezett mulatság jól indult, de délután fedél alá szorította az eső a mulatozókat.

Tegnap, a Dónát-napi szentmisén megáldották a teljes külső és belső felújításon átment kápolnát. A Szatmárhegyen megrendezett mulatság jól indult, de délután fedél alá szorította az eső a mulatozókat.

 

 

Szent Dónát tiszteletét a Károlyi Sándor által a Rajna vidékéről idetelepített svábok hozták magukkal, ezért épült fel 1725–ben Erdődhegyen a Szent Dónát védelmébe ajánlott kápolna. A közel háromszáz éves kápolna tegnapi búcsúünnepén Ft. Récsei Norbert mondott szentbeszédet, és adott hálát a hívekkel abból az alkalomból, hogy befejeződött a kápolna teljes külső és belső felújítása. Az épületbelső legfontosabb felújítási munkájaként a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátor műhelyének szakemberei befejezték a XIX. század során olaj technikában, ismeretlen művész által vászonra festett Szent Donát püspököt ábrázoló oltárkép restaurálását is, így az az ünnepre visszakerülhet méltó helyére.

 

Eső áztatta mulatság

 

Az RMDSZ szatmárhegyi szervezete ismét bebizonyította, hogy jó szervezőkészségekkel rendelkezik. A tegnapi mulatságnak minden szempontból megfelelő feltételeket teremtettek a szervezők. Az erdődi mazsorettek Lukács Gyöngyi irányításával, a község házától vonultak fel a rendezvény helyszínére, a volt gyümölcs– és zöldségátvevő központhoz, ahol már rotyogott a bográcsokban a többféle gulyás, sültek a húsok, és készültek a gyorsételek is. A két főszakács, a szatmárhegyi Sulyok András és a szatmári származású, de jelenleg a magyarországi Tégláson élő Varga Miklós nem versengett, hiszen más fajta gulyást készítettek, megnyalták a szájukat, akik megkóstolták. Téglásról és Hajdúnánásról egy autóbusznyi vendég érkezett, akik hamar otthonosan érezték magukat, zenészek is akadtak köztük, akik kísérték a nótázó csoportokat. A hangulat megvolt, hiszen a népszerű Huszti–pálinka és az újonnan telepített szőlőtőkén termett szőlőből készült borok itatták magukat, amitől nőtt a jókedv és oldódott a hangulat. Nem maradtak le a vendégek sem. Ők is elővették a hazulról hozott palackokat, hogy azzal megkínálják és megajándékozzák a szatmárhegyieket.

 

Szórakoztató műsorok

 

Közben a színpadon és a színpad előtti téren szórakoztató műsorokat láthattak az érdeklődők, a bátrabbak pedig játékos vetélkedőkön vehettek részt. A déli forróság után megjelentek az esőfelhők, gyakran megeredt az eső is, de ez nem jelentett akadályt a szórakozni vágyók számára. Nagyon sok szatmárhegyi és erdődi gyerek kapcsolódott be a vetélkedőkbe, megmutatták tudásukat a színpadon is. A felnőttek egyre gyakrabban kocintottak és ürítették poharaikat, aminek a hatására egyre hangosabb lett a nóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!