ERDON Helyi hírek

2011.08.31. 13:50

Diabetológusok tanácskoznak Váradon

Nagyvárad - Ezekben a napokban a Romániai Cukor-, Táplálkozástani- és Anyagcsere-betegségek Egyesülete együttműködve a Sanofi társasággal Nagyváradon szervezi kilencedik országos tanácskozását.

 

 

Az eseményt szerda délben egy sajtótájékoztató keretében harangozták be a rendezők. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, a Romániai Cukor-, Táplálkozástani- és Anyagcsere-betegségek Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet: noha már a kilencedik alkalomnál tartanak, most először fordul elő, hogy az általa vezetett, tíz évvel ezelőtt alapított szervezet a Nemzetközi Diabetológiai Szövetség tagjaként vállal szerepet a lebonyolításban. Megjegyezte: az egyesületnek egyaránt tagjai szakorvosok, nővérek, betegek és gyógyszerimportőrök, az egyik fő céljuk pedig az, hogy minél ismertebbé válljanak. Ennek érdekében erősíteni szeretnék online jelenlétüket és egy új logójuk is van. Az elnök ugyanakkor úgy vélte: a romániai országos diabétesz-program egyedülálló és a legjobb Európában, s talán az egész világon, hiszen a cukorbetegek ingyen jutnak hozzá a gyógyszereikhez. Hozzátette: reméli, hogy ez a továbbiakban is így marad, s a kormány nem változtat egészségügyi stratégiáján.

Ezzel dr. Amoriu Popa főszervező is egyetértett, aki azon meggyőződésének adott hangot, hogy az utóbbi évek legfontosabb tudományos konferenciája zajlik Váradon. Több mint 450 résztvevő érkezett Romániából és több mint 10 professzor Európa különböző országaiból. Szerda délelőtt egy nemzetközi tanfolyamot is rendeztek a rezidensek és a nővérek számára, melyen svájci, szerb és román szakemberek tartottak előadásokat. Csütörtökön egyebek mellett a cukorbetegek egyesületének képviselőivel találkoznak és egy olyan szimpóziumot is szerveznek a fiatal orvosok, a rezidensek és a doktoranduszok részére, melyen a cukorbetegség kezelésére használt legújabb gyógyszereket mutatnak be. Arról sem feledkeznek meg, hogy kilencven évvel ezelőtt, 1921. augusztus 31-én közölte Nicolae Paulescu professzor az inzulin felfedezéséről szóló cikkét, ezért a szerda esti nyitóünnepségen röviden ismertetik a tudós életét. A ceremóniára különben meghívták Manuel Serrano Riost, a Nemzetközi Diabetológiai Szövetség tiszteletbeli elnökét és több spanyol és német szakembert is, abban a reményben, hogy hasznos és eredményes tapasztalatcserére kerül sor.

 

Egészségmenet

 

Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, a Sanofi Románia társaság elnöke arról a felvonulásról beszélt, melyet szerda este 6 órától szerveznek a December 1. park egyik sarkából indulva, „Egészséget nyersz és adsz- A váradiak menete a váradiakért” címmel. Ezt immár harmadjára rendezik meg, Kolozsváron és Nagyszebenben korábban összesen 1200 személyt tudtak megmozgatni. Az akció lényege, hogy a felvonulók 1700 métert tesznek meg, és minden egyes célbaérkező nevében a Sanofi 10 lejt adományoz a Megyei Kórház diabetológiai osztályának.

A statisztikai adatok különben azt mutatják, hogy Bihar megyében több mint 27 ezer cukorbeteg él. Városon több diabeteszest tartanak nyilván, mint falusi környezetben, az érintettek 60 százalékát, körülbelül 16 ezer személyt. A nemek szerinti megoszlás pedig a következő: közel 14.500 nő (53%) és 12.500 férfi (47%) szenved cukorbetegségben.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!