ERDON Helyi hírek

2011.08.21. 16:46

A törvények szentsége

Grandpierre Attila, a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselője tartott előadást az államalapítás ünnepén a Szatmárnémeti EMNT székhelyén.

Grandpierre Attila, a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselője tartott előadást az államalapítás ünnepén a Szatmárnémeti EMNT székhelyén.

 

Péntek este „Alkotmányunk és az őstörténet” címmel Grandpierre Attila  elgondolkodtató előadását hallgathatták meg mindazok, akik ellátogattak a Szatmárnémeti Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székhelyére. A magyar csillagász, őstörténet kutató, filozófus, zenész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja az Aranykapu Kulturális Egyesület meghívására érkezett Szatmárnémetibe. Előadásában a nagy tudású, széles látókörű tudós és művész szemével szólt a hallgatósághoz. Fizikusként kutatta a világegyetemet, foglakozik őstörténettel, zenél, verseket ír, és ezen tapasztalatok birtokában a dolgok lényegeként az életet és a boldogságot fogalmazta meg. Ennek fényében az Alkotmánynak is az emberek boldogságát kell szolgálnia, olyan törvényeket tartalmaznia, amelyeket az emberek igaznak hisznek, ahogy a középkorban még az emberek szentként tisztelték a törvényt. Ennek alátámasztására Szent István, első magyar király „dekrétomainak” első könyvéből idézett: „A szent Háromság, egy Isten nevében. Mélyen érzem, hogy valamit Isten az ő akaratából teremtett és bizonyos elevelátó végezéséből elrendelt, mind a kiterjedt mennyég boltjain, mind itt e széles földi téreken, mindent az okosság törvénye éltet és igazgat. Látom jól, hogy a mit az élet javára és tisztességére az Isten kegyelme adott, úgymint királyságot…”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!