ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 13:59

Újváros saját lábon áll

Miután Újváros községről véglegesen levált Ráksa, mindkét község a saját útját járja.

 Újváros község most már saját tanáccsal rendelkezik, megbízott polgármestere van Ludróczki Sándor személyében, így bebizonyíthatja, hogy milyen előnyökkel jár az, amikor nem mások döntenek az itt lakók sorsáról, hanem a lakosság által megválasztott tanácsosok osztják el a közpénzeket. Ludróczki sorolja a megvalósításokat és a terveket, bár azt is elárulta, hogy, bár Újváros község végleg különvált Ráksától, még nem történt meg a vagyonelosztás. A prefektúra, a megyei tanács és a pénzügyi igazgatóság egy bizottságot hoz létre, amelyik eldönti, hogy a két új község mennyit kell törlesszen abból az adósságból, amit még akkor halmoztak fel, amikor egy közigazgatási egységet képeztek. Ludróczki szerint a tartozásból 1 millió 100 ezer lejt Ráksán, 300 ezer lejt a kevesebb települést tömörítő Újváros községbe fektettek be. A logikus az lenne, ha a tartozások elosztása ilyen szempontok figyelembe vételével történne. Újváros község már elkezdte a tartozások törlesztését, pénzleosztásokkor erre a célra mindig különít el pénzt.

 

Újabb beruházások

 

A közeljövőben a községközpontban egy kilométerrel szeretnék bővíteni a vízhálózatot, ugyanakkor modernizálni akarják a víztárolót. A vízellátást az Apaserv Rt. végzi, a tárolót három mély furatú kútból töltik fel. Eddig kézi irányítással vezérelték a szivattyúkat, ezentúl automata irányítású lesz. Közben készülnek a tervek a csatornahálózat kiépítésére is. Hamarosan befejezik a közvilágítás modernizálását. A nagy fogyasztású izzótesteket takarékosokra cserélik, hogy a tanács kevesebbet fizessen a közvilágításért. Az idei tervek között szerepel még a Szatmári utcában megrongálódott járda leaszfaltozása, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál letett pályázat alapján 1,5 kilométer erdei út lekövezése, hogy azzal is könnyebb legyen a közlekedés a mezőgazdászok számára. Avasújváros oda jutott, hogy megszűnt a tehéncsorda, mivel már alig vannak tehéntartó gazdák. A tanács ügy döntött, hogy 300 hektár legelőt erdősíteni fog, hiszen az egyre jobban bokrosodó és burjánzó legelőt csak így lehet hasznossá tenni — tájékoztatott Ludróczki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!