ERDON Helyi hírek

2011.07.26. 15:42

Új lakónegyed Nagykárolyban

Mint arról már beszámoltunk, Nagykárolyban 90 új lakást épít az önkormányzat, ezeket a tervek szerint a jövő évben be is fejeznék. Az építkezések a Teremi út mellett zajlanak, és a városvezetés reményei szerint ez csak a kezdet. Ugyanis ezen a területen nem csak ezek a lakások fognak felépülni, ha minden jól alakul.

Mint arról már beszámoltunk, Nagykárolyban 90 új lakást épít az önkormányzat, ezeket a tervek szerint a jövő évben be is fejeznék. Az építkezések a Teremi út mellett zajlanak, és a városvezetés reményei szerint ez csak a kezdet. Ugyanis ezen a területen nem csak ezek a lakások fognak felépülni, ha minden jól alakul.

 

Az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) programja révén további tömbházakat emelnek ugyanebben a zónában, itt 174 lakás áll majd a fiatal családok rendelkezésére. Hosszabb távon azonban még ennél is többről van szó, gyakorlatilag egy új városrész megépítéséről.

Nagykároly vezetőinek víziója szerint ebben az új lakónegyedben körülbelül további 140 lakás épülne még meg a fent említetteken kívül, ezek zömmel kis kertes házak lennének, négy ár körüli telekkel. Többféle típusú lakást terveznek ide, azonban a legmagasabb sem lesz több két-három szintesnél. Ezek a lakások más igényt elégítenének ki, így az új építések között lesznek szociális lakások, „ANL” tömbházak és igényesebb, szép „takaros” házak is. A tervekben parkok és sportpályák létrehozása, üzlethelyiségek, esetleg egy benzinkút kialakítása is szerepel.

Egli Sebastian, az urbanisztikai iroda vezetője lapunknak elmondta, hogy az új lakónegyed jelenleg tanulmányi fázisban van, a terveket készítő építész harmadik, valószínűleg végleges variánsára kell következő ülésén a városi tanácsnak rábólintania. Az önkormányzat egy ilyen léptékű projektet önerőből azonban nem tud megvalósítani, egy partnerség keretében azonban már igen. Egy magánkivitelezővel együttműködve képzelik a negyed megépítését, egy úgynevezett „köz- és magánegyüttműködés” (public-private partnership – PPP) keretében. Az önkormányzat adná a tizenegy hektáros területet, a kész projektet és az infrastruktúra, közművesítés kiépítését, magát a kivitelezést pedig a magánvállalkozó partner végezné.

Fontos tényezője a projektnek, hogy a városvezetés mindenképpen egy esztétikailag egységes, megtervezett kinézetű, rendezett negyeded szeretne felépíteni. A lakóházak, üzlethelyiségek, esetleg majd iskola-, óvodaépületek egységes esztétika szerint kell felépüljenek. Egli Sebastian szerint lesz kereslet ezekre a típusú lakásokra Nagykárolyban. Az irodavezető személyes véleménye szerint amúgy a kisvárosban nincs lakáshiány, az utóbbi húsz évben a település lakossága drasztikusan csökkent, viszont a lakások száma emelkedett. Kereslet ennek ellenére azért lesz, mert az igények viszont megváltoztak, egyre többen szeretnének egy udvarral is rendelkező házat maguknak, főleg fiatal családok. A szóban forgó projekt éppen ilyen lakásokat kínál majd, és az áruk, valamint a fizetési mód biztosan úgy lesznek meghatározva, hogy versenyképesek legyenek a piacon. Az önkormányzat igyekszik majd segítséget nyújtani ilyen formán azoknak, akik itt szeretnének majd házat vásárolni.

Az új lakónegyed tehát egyelőre csak terv, illetve az első tervezések fázisában van. Kérdésünkre, hogy mikor valósulhat meg ez az elképzelés, Egli Sebastian azt válaszolta, hogy ez több tényezőtől is függ. A szükséges dokumentáció már az idén készen lesz, a további lépéseket pedig a befektető partner megtalálásakor lehet megtenni. Ha a gazdasági helyzet valóban javulásnak indul, mint ahogyan azt most remélni lehet, akkor már jövőre megtalálhatják a kivitelezőt is, és elindulhatnak a tényleges munkálatok. Adott esetben az egész projekt egy részét kezdik csak el, és a többit a már megvalósított rész sikerességének függvényében viszik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!