ERDON Helyi hírek

2011.07.21. 11:59

Ravatalozó épül Jankafalván

Bihar megye - A Bihardiószeg községhez tartozó Jankafalván igen nagy fába vágta a fejszéjét a református egyházközség: ravatalozót építenek, melynek kész a terve, és az alapot is megöntötték.

Bihar megye - A Bihardiószeg községhez tartozó Jankafalván igen nagy fába vágta a fejszéjét a református egyházközség: ravatalozót építenek, melynek kész a terve, és az alapot is megöntötték.

Tavaly tavasszal határozta el a jankafalvi kicsiny egyházközség presbitériuma, hogy a temetőkertbe ravatalozót kell építeni, tudtuk meg Jakó Sándor Zsigmond helyi lelkésztől. Tudták, hogy nem lesz egyszerű feladat, de bátorította őket, hogy a nem messze lévő, hasonlóképpen kis lélekszámú Kügypusztának is sikerült tervét kivitelezni, ugyanakkor az építkezés menetét is több évre tervezték, hogy kis lépésekkel nagyot alkossanak. A jankai gyülekezet egyébként 204 lelkes. Tavaly 4 keresztelő és három temetés volt, idén eddig egy temetés. A tíz esztendős templom falai között még egyetlen pár sem mondta ki a boldogító igent.

Egy év előkészület

A templom körüli munkálatok során 2009-ben az istenháza belső festését, az udvaron és az utcafronton a járda öntését valósították meg, tavaly a parókia tetőzetét cserélték ki, fűtést szereltek a templomba, és az udvaron emlékművet avattak. Idénre a parókia hátsó szobájának bepucolása, a teljes parókia festése, a templomkert hátsó részén a kerítés elkészítése van tervben. (A parókia gyülekezeti teremként működik, benne vallásórások és IKE-sek szobájával, gyülekezeti konyhával, a hátsó szoba pedig a nőszövetségé lesz.) Mindez a ravatalozó mellett, amelynél egy esztendő a tervrajzok elkészítésével, a temető betábláztatásával és az építkezési engedélyek beszerzésével telt. Végre ez év húsvétja után elkezdődtek a munkálatok. Az alap elkészítését július második hetében fejezték be.

Megerősített alap

A ravatalozó alapjának anyagát szinte teljes mértékben egy holland testvérgyülekezet állta, mely hatalmas segítséget jelentett az építkezőknek. Önerőből, azaz a hívek adakozásából sikerült a ravatalozó előtti terasz alapját és padlózatát is elkészíteni, most várják, hogy megérkezzen a Bihar Megyei Tanácsnál pályázaton elnyert 4000 lej, melyből a falakhoz szükséges tégla is remélhetőleg kialakul. A terv szerint a ravatalozó előtt terasz lesz, amelyen általában a temetési istentisztelet zajlik, mögötte lesz az úgynevezett ravatalozó szoba, annak hátánál egy hűtőszoba, mellette raktár, mellékhelyiség. Egyenlőre azonban várakozni kénytelenek, hiszen a segítség ellenére is kiürült az egyházközség kasszája. A ravatalozó alapja a tervezettnél több anyagot és pénzt emésztett fel, mivel a ravatalozó forrásokkal teli domboldalra épül, ezért szükség volt a mély és jól megerősített alap elkészítésére, hogy az épület biztonságos legyen. Ez okból kifolyólag minden egykori jankai, Jankafalvához kötődő, vagy csak egyszerűen „jókedvű adakozó” adományát szívesen fogadják a református parókián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!