ERDON Helyi hírek

2011.07.28. 15:22

Könyv az utolsó magyar akcióhős családjáról

Domonkos László magyarországi író, újságíró mutatta be szerda délután Nagyváradon A Maderspach család, Tűzel-vassal a hazáért című kötetét.

Domonkos László magyarországi író, újságíró mutatta be szerda délután Nagyváradon A Maderspach család, Tűzel-vassal a hazáért című kötetét.

A Nagy-Magyarország könyvek sorozatban megjelent kiadvány szerzőjét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete hívta Nagyváradra. Domonkos László a Duna TV egykori szerkesztője a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban beszélt a hallagatóságnak könyvéről és annak főhőseiről, a Maderspach családról. Elöljáróban kiemelte, hogy a magyar történelem tele van olyan alakokkal, akiknek szerepét a magyar történetírás elhallgatja, vagy tudatosan ferdíti el, a Maderspachok szintén ebbe a csoportba tartoznak, akikről szintén elfeledkezett az utóbbi évtizedekben a történetírás.

Alapeszme

Domonkos László kifejtette: a Maderspach család sorsának bemutatása nagyszerűen alkalmas annak az eszmének a felmutatására, hogy magyarnak lenni vállalás és nem a vér vagy faj kérdése. A tiroli német Maderspach család a török hódoltság után kerül a Bánságba, ahol komoly ipari tevékenységet fejtett ki. A hídépítésben is jeleskednek, és mint a szerző elárulta, csak egy hajszálon múlott az, hogy Clark Ádám helyett nem a Maderspachok építették meg a Pestet Budával összekötő első hidat. Mivel Széchenyi István angolrajongása okán Clark Ádám mellett döntött, azonban a Madersprachokkal is nagyon jó viszonyt alakított ki, ezért a későbbiekben több szolgálatot tett nekik lelkiismeretét megnyugtatandó. A Maderspachok hazafisága az 1848-49-es szabadságharc idején mutatkozik meg, akkor ugyanis a család ipari létesítményei számítanak a szabadságharcosok fő fegyverszállítóinak. A szabadságharc bukása után az osztrákok Maderspach Károlyné Buchwald Franciskát nyilvánosan megvesszőzték. A férj, Maderspach Károly ezt nem tudta elviselni és még aznap a saját gyárában készült mozsárágyúval öngyilkosságot követett el.

Az utolsó magyar akcióhős

Domonkos László előadásának második részében Maderspach Károly és Buchwald Francisa unokájáról, Viktorról beszélt, aki az utókortól megkapta az utolsó magyar akcióhős titulust. Ő volt az, aki a románok 1916-os betörésekor partizáncsapatot szervezett és egészen a Fekete tengerig üldözte vissza őket. Maderspach Viktor szerepet vállalt az ún. Rongyos Gárda hadműveleteiben is, aminek nyomán sor kerülhetett a soproni népszavazásra. Domonkos László számos kalandot felidézett még Maderspach Viktorról aki az 1940-es nagyváradi bevonuláson is részt akart venni, de Debrecenből Nagyváradra tartó teheratója balesetet szenvedett, ő megsérült, és sérülései miatt egy év múlva meghalt. A könyvbemutató végén a jelenlévők tették fel kérdéseiket a szerzőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!