ERDON Helyi hírek

2011.07.12. 13:10

Koncerttel zárult az ifjúsági zenetábor

Bihar megye - A résztvevő gyerekek koncertjével zárult vasárnap délben az Érmelléki Református Egyházmegye által szervezett első ifjúsági zenetábor Hegyközszentmiklóson.

Bihar megye - A résztvevő gyerekek koncertjével zárult vasárnap délben az Érmelléki Református Egyházmegye által szervezett első ifjúsági zenetábor Hegyközszentmiklóson.

Hétfőn kezdődött, és vasárnap ért véget Hegyközszentmiklóson az Érmelléki Református Egyházmegye szervezésében az első ifjúsági zenetábor, melynek célja az volt, hogy zenei képzést nyújtson az egyházközségek fiataljainak, akik ezáltal jobban be tudnak kapcsolódni a gyülekezetek életébe. Egy héten át kezdő és haladó szintű hangszeres oktatás zajlott három hangszeren tizenegy településről érkezett fiatalok számára. Az ifjúsági zenetábor zárásaként egy bemutató koncertet tartottak a vasárnap déli istentisztelet keretében, melyen részt vettek a már a gyerekeik „hazaszállítására” érkezett szülők is, így meghallgatva, mit tanultak a hét során.

Közös koncert

Az istentiszteleten Rákosi Jenő szentjobbi lelkész, az egyházmegye esperese volt az igehirdető, aki prédikációjában egyebek mellett ismertette az ifjúsági zenetábor megszervezésének célját, hozzátéve, hogy akár a modernebbnek vélt módozatokat is meg kell ragadni ahhoz, hogy a fiatalokat – például a zenén, a zenélésen keresztül – bevonják a gyülekezetek életébe, aktív tagokként. Ehhez kapcsolódott később Árus László Csongor helyi lelkipásztor, aki kifejtette: bár sok helyen még megütközéssel fogadják egyes hangszerek, például a dob megjelenését a templomokban, az nem áll távol a közös céltól, melyet a Zsoltárok Könyve is megfogalmaz: „Dícsérjétek őt kürt-zengéssel; dícsérjétek őt hárfán és cziterán; (…) dobbal és tánczal (…) hegedűkkel és fuvolával (…) hangos czimbalommal”. Az ifjúsági zenetábor résztvevői előbb hangszerenkénti csoportokban, majd közösen adtak koncertet. Az istentiszteleten összegyűlt perselypénzt az egyházmegye diakóniai alapítványának javára fordítják.

Újabb tábor

Fehér Renáta egyházmegyei előadó kérdésünkre elmondta: jövőre újra megrendezik a zenetábort, és ez úton is köszönetet mondanak Pap Attilának, nagyváradi Elit Music tulajdonosának, aki a hangszereket kölcsönözte a tábor idejére. A szentmiklósi strand nem marad sokáig ifjúsági tábor nélkül: Jakó Sándor Zsigmond egyházmegyei ifjúsági előadótól megtudtuk, hogy augusztus 8. és 13. között zajlik a hagyományos ifjúsági tábor 12 és 18 év közötti résztvevők számára. Az érdeklődők gyülekezetük lelkészeinél tudakozódhatnak a részletekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!