ERDON Helyi hírek

2011.07.04. 16:18

Drasztikus változások az érettségin

Bihar megye - Az érettségi eredmények magyarázata rendkívül összetett, az elemzésben nem csak a tanárok, de a szülők és diákok szerepét is elemezni kell(ene) sok egyéb mellett, mondta az érmihályfalvi igazgatónő.

Bihar megye - Az érettségi eredmények magyarázata rendkívül összetett, az elemzésben nem csak a tanárok, de a szülők és diákok szerepét is elemezni kell(ene) sok egyéb mellett, mondta az érmihályfalvi igazgatónő.

 

Míg az utóbbi években az érmihályfalvi, székelyhídi és nagykágyai diákok Érmihályfalván vizsgáztak, idén ez már helyhiány miatt nem volt megoldható, így az írásbelikre a székelyhídi iskola bekamerázott tantermeiben került sor. A Megyei Tanfelügyelőség honlapján is megtalálható adatok szerint a székelyhídi iskolában 59 diák iratkozott érettségire, valamennyien meg is jelenetek. Közülük 19-en buktak meg (32.2%), valamennyien azért, mert valamilyen tantárgyból ötös alatti jegyet kaptak. A nagykágyai iskolából 73-an jelentkeztek érettségire, 71-en jelentek meg. Közülük 60-an elbuktak (84.51%), és 11-en vették sikeresen a vizsgát (15.49%). A sikertelenül vizsgázottak közül 13-an vannak olyanok, akik minden tárgyból átmenő jegyet szereztek ugyan, de átlaguk hatos alatt maradt.

Elvben egyenlő feltételek

Az érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnáziumból 154-en iratkoztak érettségire, 151-en jelentek meg. Összesen 127-en buktak meg (84.1%), és 24-en jutottak túl az akadályon (15.9%). Utóbbiak közül hatan vannak, kiknek átlaga hatos alatt maradt. Gábor Jeremiás Magdolna érmihályfalvi igazgatónő szerint „érett már” egy ilyen, országos szinten katasztrofális érettségi eredmény, azzal együtt, hogy az elvileg egységesen kötelező szabályok ellenére nem mindenütt ugyanazokat a feltételeket biztosították... Az igazgatónő azt is visszásnak tartja, hogy ugyanazok a megoldandó tételek vártak minden diákra, függetlenül attól, hogy milyen irányultságú osztályba járt – akkor miért vannak szakosítások?

Nincs folytonosság

Az eredmények magyarázata rendkívül összetett, vélte az igazgatónő, és ebben nem csak a tanárok, de a szülők és diákok szerepét, nem különben az iskolák fejkvótás támogatási-, és az egyetemek felvételi rendszerét is elemezni kell(ene) sok egyéb mellett. Az érmihályfalvi érettségizők mindegyike, és rajtuk kívül még nagyon sok iskola tanulója a matematika írásbelin bukott el – akkor most minden matematika tanár rosszul végezte a feladatát? – tette fel a költői kérdést. Nincs egy kiszámítható ciklus, hiszen aki kilencedikbe felvételizik, az közel sem tudja, hogy 4 év múltán hogyan és miből fog érettségizni. Évek óta tudjuk, hogy hiba van a rendszerben, de ez most egy drasztikus változtatás volt, fejtette ki az igazgatónő.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!