ERDON Helyi hírek

2011.07.31. 15:08

Anna-napi ünnep a galériában

Kellemes hangultaban ünnepelt az immár 21 éve fennálló nagyváradi Anna Nőszövetség szombaton, a Tibor Ernő galériában. A ünnepség ajándékosztással és szeretetvendégséggel zárult.

Kellemes hangultaban ünnepelt az immár 21 éve fennálló nagyváradi Anna Nőszövetség szombaton, a Tibor Ernő galériában. A ünnepség ajándékosztással és szeretetvendégséggel zárult.

Thurzó Sándor, a Varadinum vonósnégyes tagjának előadásával vette kezdetét az ünnepség: Macalik Alfréd híres nagyváradi feső és zeneszerző menuettó preklasszikus stílusban című művét adta elő. Később Kelemen Mária, a szövetség elnöke köszöntötte az egybegyülteket és a díszmeghívottakat – Tempfli József nyugalmazott megyés püspököt, Biró Rozália alpolgármestert, és dr. Sarkady Zsoltot, a Megyei Tanács jogi osztályának aligazgatóját.

Az önkéntesség szerepe

„Ha anyagiakban nem is, de szellemiekben meggazdagodtunk az elmúlt évek alatt, s ez a mai, erkölcsi válsággal küszködő világunkban nagy dolog” - mondta a szervezet elnöke, megköszönve mindenkinek azt az anyagi és erkölcsi támogatást, melyet a szövetségnek nyújtottak. Kihangsúlyozta az önkéntesség szerepét társadalmunkban, s megemlítette: a Nagyváradi Színház is egykor közadakozásokból épült fel. Mint hozzátette: az idei évadot egy felújított színházban kezdi el az önálló magyar színház, melyre nem kisebb feladat hárul, mint nemzeti kultúránk közvetítése.

Meleg Vilmos színművész mély átéléssel adott elő Juhász Gyula Sárváry Annához írt verseiből egy összeállítást, majd Széll Katalinnak, a nőszövetség alelnökének előadása következett a költő viszonzatlan szerelméről, kettejük életének furcsa, végzetszerű alakulásáról. Hajbók Klára az Annára gondolok című verset szavalta el, Pipó Irén tanárnő pedig az egykori Anna-napi bálok hangulatát idézte fel énekével.

Versek és dalok

Kazatsai Anna, a nőszövetség legidősebb tagja Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versét, majd saját, édesanyjáról írt költeményét szavalta el. „91 évemben járok, átadom a versmondást a fiataloknak. Köszönöm a sok tapsot és ölelést, amellyel engem buzdítottak. Csak azok halnak meg, akit elfelejtenek” - mondta ezt követően az idős hölgy.

A későbbiek során Trifán László, a Metropol együttes volt tagja, valamint Kinda Péter, a Nagyváradi Filharmónia munkatársa adott elő több hangulatos számot a nemrég megjelent Macskadomb című CD-ről, mely Tóth Ágnes költő Trifán László által megzenésített verseit tartalmazza.

Biró Rozália alpolgármester meleg szavakkal köszöntötte az Annákat – s különösképp a jelenlévő „Anna-tanárnénit”, azaz Marossy Anna környezetvédőt, aki 80. évét töltötte be az idén. Végül a szövetség képviselői virágcsokrokat, valamint Széll Katalin munkáit tartalmazó naptárakat osztotak ki a résztvevő Anna-nevű hölgyeknek, majd pogácsával, süteményekkel, üdítővel kínálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!