ERDON Helyi hírek

2011.07.01. 13:58

A hétvégén váradi várnapok

Nagyvárad - Július 1-3. között a nagyváradi önkormányzat hetedik alkalommal rendezi meg a Várnapok ünnepségsorozatot. Péntek délután az előkészületek zajlottak, magyarországi fellépők is lesznek.

Nagyvárad - Július 1-3. között a nagyváradi önkormányzat hetedik alkalommal rendezi meg a Várnapok ünnepségsorozatot. Péntek délután az előkészületek zajlottak, magyarországi fellépők is lesznek.

Idén újdonságnak számít, hogy a városmarketing részét képező háromnapos Várnapok rendezvényt az Európai Unió is támogatja, és helyszínnek ismét a vár belső részét jelölték ki, a Keleti kapu–vártemplom–Királyfia-bástya–Veres-bástya által határolt területet. A szervezők azt javasolják a résztvevőknek, hogy a Redutei utca és a Dobrogeanu Gherea utca irányából közelítsék meg a programokat.

Péntek dél körül még csupán az előkészületek zajlottak: ácsolták a színpadot, az árusok pedig a portékáikat rendezték. A lacikonyhák többsége viszont már megnyitott, néhány asztalnál már vendégek is üldögéltek. Megérkeztek a váradi Ezüstsólyom Hagyományőrző Egyesület tagjai is (képünkön), ottjártunkkor éppen a 9-10. századi keleti és északi vikingek által viseltekhez hasonló öltözéküket próbálták. Mint megtudtuk tőlük, nem csupán látványos harci bemutatókat tartanak a három nap során, hanem az általuk használt eszközök többségét meg is lehet fogni, ki lehet próbálni.

Délután népi iparművészek és kézműves-foglalkozások várják a hagyományos mesterségek iránt érdeklődőket, a műsortervben pedig többek közt jurtaépítés, íjászoktatás és különböző harci bemutatók is szerepel a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület Ordas Nemzetségének közreműködésében. Este a magyarországi Sun Factory koncertezik 19 órától, majd Noris és a Timpuri Noi lép fel.

Fríz lovasbemutató

Szombat délelőtt 10 órától folytatódnak az események: lesz ismét íjászverseny (10–18 óra), várkalauzolás (12–14, 15–17), kézműves-foglalkozás (14–19) és városi felvonulás (15–17), és a szászmeggyesi lovagok vendégszereplését is beharangozták. Délután 5–6 óra között a vár egyik borospincéjében nyílt órát tartanak a váradi építészetről és kulturális örökségről. 18 órától interaktív lovasbemutatóra kerül sor fríz paripákkal, majd 6 óra körül a debreceni Bordó Sárkány Régizene Rend együttes lép fel. Körülbelül 7–8 óra között színházi előadást tekinthet meg a közönség, majd 20 órától ismét középkori zene csendül fel, tűzzsonglőröknek a közreműködésével. Ezután román népzenei produkcióval (Bihorul néptánccsoport) zárul a nap.

Vasárnap délelőtt és kora délután ugyanazok a programok ismétlődnek meg, mint egy nappal korábban. Ráadásképpen 15–19 óra között korhű jelmezekbe öltözött személyek is megjelennek a helyszínen. 6 óra után újból a régizene-együttes szórakoztatja majd a nagyérdeműt, melyet 7 órától egy egyórás színházi produkció követ. Este kilenc órától az ír zenét játszó váradi The Blackbeers zenekar és a fővárosi Taxi pop-rock együttes koncertjével zárul az idei Várnapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!