ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 14:27

Triathlon főleg profiknak

<p>Nagyvárad - Xtr Triathlon Nagyvárad címmel második alkalommal szervezik meg az Ironman versenyhez hasonló megmérettetést, nemzetközi részvétellel. Ennek részleteiről számoltak be ma a szervezők.</p>

 

A verseny június 18-án kezdődik és az Ironman versenynek megfelelő távokon zajlik: 3800méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból, valamint 42,2 kilométer futásból állnak a próbák, illetve a Half Ironman próbákból, melyek ezek felét jelentik. A rendezvényt az Xterra sportklub, a Probikers Sportegyesület tagjai, összesen több mint negyven tag és önkéntes szervezi. A hétfői sajtótájékoztatón az Xterra sportklub képviselői - Szokolszki István, Deme Molnár József és Bereczki Tibor - a Probikers részéről pedig Crăciun Mircea informáltak a részletekről.

Új helyszínek

Mint elhangzott, a tavaly első alkalommal megszervezett triathlonhoz képest változtak a helyszínek, „triathlonbarátabbak lettek”: míg tavaly a fugyi gyűjtőgátnál szervezték meg az úszást, és a 17 fokos víz miatt több versenyző is feladta, az idén a Pályi tónál zajlik ez a próba, ahol várhatóan sokkal kellemesebb lesz a víz hőmérséklete. A kerékpározás a pályi tónál indul, majd Csatár és Kovácsi következik, ahonnan a versenyzők visszafordulnak és a pályi Orizont lakóparkig bicikliznek, s ezt a távot többször is megteszik majd. Ezen az útvonalon jó minőségű az aszfalt, a futás pedig egy árnyékos, kellemes útvonalon fog zajlani – mondták a szervezők.

Példát mutatnak

A megmérettetés első sorban profiknak szól, óriási fizikai és pszichikai felkészültséget igényel – de a résztvevők egyúttal példát is mutatnak a közönségnek. Most már a feliratkozás utolsó időszaka zajlik, s az árak magasabbak, mint korábban: az Ironman típusú próbákra 200, a fél-Ironman próbákra pedig 100 lejbe kerül a részvétel – ebből többek között speciális italokat, energizáló masszázsgélt, pólót kapnak a résztvevők. A szállást és az étkezést a versenyzőknek kell megoldaniuk, tudtuk meg. Az első díj 500, illetve 300, a második 400 illetve 200, a harmadik pedig 300, illetve 100 euró.

Mint megtudtuk, talyhoz képest máris háromszor annyian iratkoztak fel a triathlonra. Részt vesz többek között a brassói Alexandru Diaconu, Baractaru Mihai Alin és Gomoiescu Robert, továbbá magyarországi és belga neves versenyzők. Akárcsak tavaly, csapatok is résztvehetnek (mindegyik próbán egy-egy csapattárs vesz részt) de nekik nem jár pénzjutalom. Amint a szervezők megjegyezték, többen azok közül, akik tavaly csapatban vettek részt, az idén egyéni versenyzőkként próbálnak szerencsét. További részletek a www.ironmanoradea.ro című honlapon találhatók.

Két további versenyről is említést tettek a szervezők: július 29-én kezdődik az Iron Bike Oradea elnevezésű extrém kerékpár-maraton, melyet a Nyugati Szigethegységben szerveznek meg, szeptember 18-án pedig első alkalommal lesz megszervezve a City Running Day elnevezésű futóverseny, melynek során gyerekek és felnőttek futnak majd különböző távokat.

Mint elhangzott, ezúttal a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is támogatta a rendezvényt 10 ezer lejjel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!