ERDON Helyi hírek

2011.06.21. 07:10

Terepszemlén a tanácsosok

<p>Szatmár megye - A Szamosdobon megépített regionális hulladéktározó munkálatait tekinthették meg tegnap a megyei tanács képviselői. Jelenleg a szeméttelep műszaki átadása van folyamatban.</p>

 

A Szatmár megyei tanácsosok terepszemlét tartottak a Szamosdobon megépített regionális hulladéktározó helyszínén, a sajtó képviselőinek kíséretében. A helyszínre érve Dan Nistor, a kivitelező vállalat képviselője röviden ismertette a szeméttelepen található épületeket, és a hulladéktározó működését. Elhangzott, hogy a hulladéktározó és Szamosdob között megépült egy 8 kilométeres útszakasz, három csarnok és a szemét tárolására kialakított első cella, mely 4,97 hektáron terül el és a Szatmár megyében összegyűjtött lakossági hulladék tárolására 4,97 évig lesz alkalmas. A hulladéktelepre érve egy kapun át kell behajtani, és elénk tárul a három csarnok, illetve az adminisztrációs célokra kialakított épület, mely folyékony üzemanyaggal üzemeltetett hőközponttal is fel van szerelve. Elkészült két nagy méretű csarnok is a technikai részen, melyek közül egyikben a szortírozó, másikban pedig a komposztáló gépsorok, berendezések vannak beüzemelve. A harmadik, kisebb méretű csarnok gépjárműszerelő–műhelyként üzemel, melyben a járművek tárolására és javítására is lehetőség nyílik, ugyanakkor a cella működéséhez szükséges anyagokat is ebben a csarnokban raktározzák majd. A szemetesautók a hulladéktározóban behajtáskor és kihajtáskor is áthaladnak egy mérlegen, így fogják lemérni a beérkezett hulladék mennyiségét a szeméttelep alkalmazottai. A jármű a hulladéktelepről való távozáskor át kell haladjon egy utolsó kapun, ahol tiszta vízzel lemossák a jármű kerekeit. A beérkezett hulladékból az újrahasznosítható részt a technikai részen átválogatják, így az első modulba csupán az a hulladékmennyiség kerül, amit nem lehet újrahasznosítani, mondta Nistor. Az első modulba került hulladék után keletkező folyadékot egy tisztító berendezésen szűrik majd át, és a megtisztított vizet egy öt kilométeres csatornahálózaton vezetik el a Homoród–kanálisba, hangzott el a hétfői terepszemle alkalmával.

Hulladéktározó - elkészült az első cella

 Az első modulba 25 ezer tonna kavics került, erre helyezik a szemetet, mely öt év alatt 17 méteres magasságot fog elérni, a mostani számítások alapján. A hulladéktározó optimális működéséhez elengedhetetlen a duál típusú — száraz és nedves — hulladékgyűjtés, mely év végéig a megye egész területén megvalósul majd. A regionális hulladéktározó működésbe lépésével elkezdődik a megye szeméttelepeinek bezárása. A tasnádi és nagykárolyi szeméttelep bezárásának engedélyeztetését már kérvényezték, míg a szatmárnémeti és az avasfelsőfalui szeméttelepek bezárása akadozik, mivel nem tisztázottak a tulajdonjogi viszonyok, mondta Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

 

Az eredeti tervek

 

A regionális hulladéktározó mellett két átjátszóállomás (Nagykároly és Avasfelsőfalu) és négy mikroállomás (Sárközújlak, Krasznabéltek, Tasnád, Szamosborhíd) is kialakításra kerül. Az első kettő a szemét átválogatására is alkalmas lesz, míg az utóbbi négy csak gyűjtőpontként funkcionál, ahol az összegyűjtött szemetet legtöbb 72 órán át tárolják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!