ERDON Helyi hírek

2011.06.16. 08:26

Tárogató-hangverseny

<p>Szatmár megye - Pénteken 17 órakor ötven tárogatós koncertezik a Vécsey–házban.</p>

A Vajai Rákóczi Tárogató Egyesület június 16–18–án rendezi meg az idei Tárogatóstalálkozót — tudtuk meg Nagy Csaba tárogatóművésztől, az egyesület elnökétől. Az idei találkozón ötven tárogatós vesz részt, akik azokat a történelmi emlékhelyeket látogatják meg, ahol háromszáz éve fontos események zajlottak. Június 16–án, csütörtökön, a szerencsi Rákóczi Vár lovagtermében szakmai előadások, hangszerbemutatók és hangversenyek várják az érdeklődőket. Június 17–én, a tárogatósok Szatmár megye Rákóczi–emlékhelyeit keresik fel, hogy megismerjék a Szatmári békekötés helyszíneit. 11.30 órakor, a tárogatósok a nagykárolyi Károlyi kastélyba érkeznek, ahol Hágó Nándor múzeumigazgató mutatja be számukra a kastélyt és a benne lévő kiállítótermeket. 12. 30 órakor, a Majtényi síkon Muzsnay Árpád beszél az emlékmű történetéről és a zászlóletételről, majd ötven tárogatós egyszerre játssza el a Nagymajtényi síkon letörött a zászló kezdetű kurucdalt, végül megkoszorúzzák az emlékművet.

Szatmárnémetiben

 

Pénteken 14.30 órakor, a szatmárnémeti Vécsey–házban koszorúzzák meg a kurucemlékművet, 16 órától pedig tárogató–hangversenyt hallhatnak a résztvevők, amelyen Szatmár megyei tárogatósok is részt vesznek. Nagy Csaba, az idei tanév folyamán több Szatmár megyei iskolában tartott előadást a kuruc korról, valamint a tárogató szerepéről a szabadságharc idején és annak leverése után. A pénteki hangversenyen olyan élményben részesülhetnek azok, akik ott lesznek a koncerten, melyhez hasonlóban eddig nem volt részük. Ötven tárogatós egyszerre fog játszani kurucnótákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!