ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 12:45

Rendben zajlik a várfelújítás

<p>Nagyvárad - Hétfő délelőtt a megrendelők és a kivitelezők helyszíni sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi várban zajló felújítási munkálatoknál. Szerintük az ütemtervnek megfelelően halad a várfelújítás.</p>

 

Dr. Dumitru Sim projektmenedzser arra emlékeztette az újságírókat: 2009 és 2015 júniusa között a Regionális Operatív Program keretében zajlik a várfelújítás. Az épületek renoválásával 2014 decemberéig szeretnének végezni, melyet a csatornázási fázis követ. A beruházás összértéke 36.780.329,12 lej, melyből 28.720.702,60 lej a vissza nem térítendő támogatás. A 72 hónapon keresztül zajló várfelújítás célja az A, G, H, I, K, L, M és P épülettömböknek a megerősítése, konzerválása, restaurálása és újraüzemeltetése, vagyis közel 13.514,7 négyzetméternyi építménynek, csaknem 190 belső helyiségnek és 13.514,25 négyzetméternyi kültérnek a rendbetétele. Ugyanakkor sétányokat és bekötőutakat alakítanak ki, biztosítják a közvilágítást, valamint dekoratív és tájképészeti szempontból is helyreállítják az erődítményt. Idegenforgalmi vonzerejű kulturális környezetet alakítanak ki, például különféle múzeumoknak, kőtárnak, könyvtárnak és céhes utcának a kialakításával fogják csalogatni a turistákat.

A kivitelező a szalárdi Constructorul, a magyarországi Korinthosz Kft. és Lodzsa Kft. alkotta társulás. Tavaly áprilisban a G (váradminisztráció), a H (kenyérmúzeum) és K (Céhek utcája) épülettömböknél kezdtek neki a várfelújítási munkálatoknak, októberben pedig az A ingatlannak (Fejedelmi palota) is nekiláttak. Eddig hét monitorizálási jelentést tettek le és hat finanszírozási kérvényt nyújtottak be, és áfával együtt 8.057.680 lej értékben eszközöltek kifizetéseket.

 

Látványpékség

 

Pap Csaba mérnök, a Constructorul cég képviselője az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a váradminisztráció  épületének renoválását szinte teljesen befejezték. A külső részét szándékosan nem újították fel, arra gondolva, hogy a későbbi közüzemi munkáltok során- amikor felássák majd az udvart- tönkretennék a friss festést, megrongálnák a vakolatot. Viszont hamarosan ide költöztetik majd a J épületből az irodákat, illetve ezzel párhuzamosan a kivitelezők is ebbe az ingatlanba fogják áttenni a főhadiszállásukat annak érdekében, hogy a felszabaduló helyiségekben is elkezdődhessenek a munkálatok. Viszonylag előrehaladt állapotban van a leendő kenyérmúzeum  épülete is, ahol egy látványpékség fog működni. Mind a hét kemence helyre lett állítva, azonban csak az egyik közülük működőképes. A múzeumi részen ugyanakkor természetesen olyan dolgok lesznek kiállítva, melyek arra utalnak majd, hogy annak idején hogyan üzemelt a pékség, milyen tárgyakat használtak. A Fejedelmi palotában a földszinten, az első és a második emeleten dolgoznak. A földszinten a legtöbb munka a festményes és a stukkós termekben van. Ezzel párhuzamosan a földszinten és az első emeleten is az ablakok kőkereteit helyezik el, összen huszonöt ilyen ablak lesz. Szintén dolgoznak a leendő Mesterségek utcájában is, például tetőzetet tesznek, ami eddig volt.

 Múzeum és könyvtár

 - A Fejedelmi palota A szárnyában egy múzeum és egy könytár fog működni. A múzeumnak több szekciója lesz, melyek közül a legérdekesebb véleményem szerint a földszinti, ahol a reneszánsz szobák találhatóak, és jelenleg éppen felújítás alatt vannak. Itt lesznek majd bemutatva a legértékesebb dolgok. A többi helyiség kialakítása attól függ, hogy a múzeum hogyan fogja majd felosztani magának- tudatta honlapunkkal Pafka Ernő mérnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!