ERDON Helyi hírek

2011.06.30. 16:08

Politikai színjáték a megyei tanácsban

Személyeskedésig fajuló vita alakult ki a tegnapi Bihar megyei tanácsülésen a Szarka Árpád leváltásáról szóló határozattervezet megtárgyalásakor.

Személyeskedésig fajuló vita alakult ki a tegnapi Bihar megyei tanácsülésen a Szarka Árpád leváltásáról szóló határozattervezet megtárgyalásakor.

A botrányos felhangokban bővelkedő vitát Ionel Avrigeranu, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) frakcióvezetője indította el azzal, hogy megköszönte Szarka Árpád munkáját, és sajnálkozását fejezte ki amiért a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője egy politikai háttéralkunak lett az áldozata. Hozzátette, hogy a Szarka helyébe lépő Calin Puia menedzseri kvalitásairól nincsenek információi, ő régebben Puiat pincérként ismerte meg, „feltehetőleg abban a munkakörben tett szert menedzseri képességekre” – tette hozzá gúnyosan Avrigeanu.

Krokodilkönnyek

Ezt követően Mihai Bar a szociáldemokrata frakció vezére kijelentette: „Meg vagyok döbbenve! Tegnapig még az egekig dicsérjük Szarkát, most pedig leváltjuk.” A következő felszólaló Kiss Sándor a megyei tanács alelnöke, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke volt, aki elmondta: „Köszönjük, hogy önök ennyire kiállnak  az RMDSZ egyik embere mellett. Az RMDSZ-nek és a PNL-nek volt egy megegyezése, és az RMDSZ mindig megtartja a szavát. Azt szeretnénk, ha a román pártok is ugyanúgy megtartanák a szavukat, mint mi.” Mihai Bar párttársa, Alexandru Retegan kifejtette, hogy nem hasznos dolog az, ha a hozzáértő szakembereket politikai megegyezéseknek szolgáltatják ki, majd ismét Bar vette át a szót, aki egyre keményebb szavakat használt: „Hülyeség, disznóság leváltani az ilyen jó szakembereket! Effajta megegyezéseket nem szabad kötni! Ez kínos!” - fogalmazott. Ezekre a szavakra Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos válaszolt: „Bar úr, maga képmutató! A PSD-PD-L kormányzás idején maguk váltották le Szarka Árpádot a megyei nyugdíjpénztár éléről, és most jönnek leckét adni nekünk moralitásról!? Ha önök betartották volna szavukat akkor, amikor kormányon voltak, akkor Szarka Árpád nem került volna a jelenlegi helyzetbe!” Mihai Bar ezt nem hagyta szó nélkül: „Nem vagyok képmutató. Szabó úr, én azt gondoltam, hogy maga a kevés művelt tanácsosok egyike, de a mai viselkedésével bizonyította, hogy nem volt gyerekszobája.”

Nyolcvan éve kínos

Kiss Sándor is felelevenítette azt, hogy a PSD-PD-L kormányzás idején váltották le Szarka Árpádot a megyei nyugdíjpénztár éléről, majd kifejtette, hogy amit az ellenzék most csinál, az természetes, hiszen igyekszik zavart kelteni a megyei koalíciót alkotó pártok között. „Egyébként pedig már nyolcvan éve kínos helyetben vagyunk” - tette hozzá végül Kiss, mely megjegyzésre a román pártok képviselői részéről nem érkezett replika. Ehelyett Mihai Bar egy személyeskedő megjegyzéssel válaszolt: „minden normális országban a Szarka Árpádhoz hasoló kvaliású emberek ítélik meg a  Kiss Sanyikat, és nem fordítva.”

A politika politika

A tanácsülés után Szarka Árpád újságírói kérdésekre válaszolva elmondta:  ha szakmailag nézem a kérdést, akor ez nem egy jó döntés, mert a gyermekvédelmi igazgatóság a legnagyobb intézmény Bihar megyében, több mint ezerötszáz alkalmazottja és több mint harminc alegysége van. Szarka kifejtette, hogy nagyon nehéz egy kevés tapasztalattal rendelkező külső embernek irányítani egy ekkora intézményt. A döntés politikai hátterére vonatkozó kérdésre válaszolva Szarka Árpád elmondta: „a pártokban nincsenek áldozatok: vagy elfogadod, amit döntenek, vagy nem. Én elfogadom, mert pillanatnyilag nincs alternatívám. Én köztisztviselő vagyok, és a feleségem is az, ezért sok összzeférthetetlenséggel visszük ezeket a funkciókat. Az RMDSZ kért, hogy fogadjam el az aligazgatói funkciót, továbbá az RMDSZ is segített akkor, amikor kellett.” Arra a kérdésemre, hogy mennyire tartja őszintének az ellenzéki pártok kiállását mellette, Szarka Árpád  csak ennyit mondott: „A politika az politika.”

Krokodilkönnyek II.

Ugyancsak a tanácsülés után Szabó Ödön kifejtette: 2009-ben a PSD-PD-L kormány elfogadott egy törvényt, amelynek alapján sorra váltották le igazgatókat, köztü az RMDSZ által támogatott vezetőket. A PSD-PD-L koalíció távolította a megyei nyugdíjpénztár éléről Szarka Árpádot. Majd amikor a PD-L az RMDSZ-szel lépett koalícióra, akkor megígérték a szövetségnek, hogy visszahelyezik Szarka Árpádot a nyugdíjpénztár élére, de ezt az írásos ígéretüket nem  tartották meg. Ezután az RMDSZ a helyi koalícióban megegyezést kötött arról, hogy Szarka Árpád szakmai tudását ideiglenesen a gyeremekvédelmi hatóságon belül fogja kamatoztatni. Szabó hozzátette, hogy az egyezség úgy szólt hogy Szarka Árpád addig marad igazgató  a gyermekvédelemnél, amíg a PNL nem talál megfelelő kádert a tisztségre. „Az elmúlt két évben Szarka Árpád tökléletesen elvégezte a munkáját igazgatóként, azonban ez egy ideiglenes helyzet volt, és a koalíciós partner kérte, hogy most szeretné ígéretünket beváltani.  Ezért kerül sor a helycserére Szarka és Puia között” - fogalmazott Szabó. Az ellenzéki pártok viselkedéséről szólva Szabó Ödön elmondta: „Számon kérni az RMDSZ-en azt, hogy gerinces, és betratja azt, amit ígér, ráadásul  olyanok részéről, akik az aláírt megállapodásaikat nem tartják be, ez kicsit nevetséges.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!