ERDON Helyi hírek

2011.06.19. 12:18

Média-nap: az igazi a jó hír

<p>Nagyvárad - Szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Mária Rádió Média-napot szervezett a püspökség székhelyén. Előadást tartott Giosanu Leonard műsorigazgató, majd nyílt fórum volt.</p>

 

Nagyváradról, Kolozsvárról és Budapestről érkezett profi és önkéntes médiamunkások, világi és egyházi érdeklődők vettek részt azon a rendezvényen, melyet szombaton szervezett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Mária Rádió igazgatósága. A püspöki palota dísztermében megjelenteket Exc. Böcskei László megyés püspök köszöntötte. Arra a hívta fel a figyelmet: a találkozóval erősíteni és mélyíteni szeretnék a kapcsolatokat, és egy olyan tevékenységről óhajtanak eszmecserét folytatni, mely új kihívás elé állítja az egyházat. Ezért az összefogás, illetve az egymástól való tanulás reményében egyaránt meghívták a médiaszakmát hivatásszerűen gyakorlókat és az önkénteseket is. Hangsúlyozta: a tömegtájékoztatásban rejlő lehetőségek felismerése nem idegenszerű az egyház számára, a megbeszéléssel bátorítani akarják a hiteles üzenetek közvetítését. Ezért a Média-nap kettős célt szolgál: egyrészt rávilágít a médiatevékenység fontosságára, értékeire, másfelől pedig megszólítja mindazokat, akik általában tudósítani szoktak az egyházi eseményekről. A főpásztor ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot: ha ez a munka őszinte, nemes szolgálatot teljesít, építő és nevelő jellegű, akkor a modern apostolkodás kategóriájába sorolható. Úgy fogalmazott: a keresztény ember úgy kell viselkedjék, hogy cselekedetei visszatükrözzék Istenszavát, Krisztust állítsák elénk. Ezt jelképezték a díszterem közepén levő asztalon elhelyezett Biblia, gyertya és tükrök is. Utóbbiak közül mindegyik visszatükrözött valamit, kivéve egyet, mely arra volt hívatott, hogy a jelenlevők szimbolikus belenézzenek, és megnézve magukat, eldöntsék azt: ők mit akarnak és tudnak visszatükrözni ebből a világból.

 

Média-nap: nyílt fórum

 

A megfontolandó gondolatok után dr. Kovács F. Zsolt irodaigazgató kérésére az egybegyűltek bemutatkoztak, majd Giosanu Leonard, a Mária Rádió műsorigazgató tartott előadást, melyben azt emelte ki: arra kell törekedni, hogy a jó hírek, az igazságot visszatükröző információk kerüljenek előtérbe, a szenzációhajhászás helyett. A szabadosság megélése helyett a szabadságot kell hirdetni, győzelemre kell vinni a jót, a katolikus médiának pedig az új evangélizáció legyen a meghatározó célja, hangsúlyozta egyebek mellett a tisztelendő.

Az összejövetel ezt követően nyílt fórummal folytatódott, melyen többek közt szó esett arról, hogy milyen egyházi események bírnak hírértékkel, hogyan történik a közvélemény alakítása, mi az összefüggés a hírközlés és az interpretáció közt, a médiafogyasztók mire fogékonyak, milyen a „kor nyelvén” történő kommunikáció, hogyan lehet bemutatni az élő egyház tevékenységét.

Délben az elhangzottakat élő adásban összefoglalták a Mária Rádió hallgatói számára, majd a közös imádkozás után a Püspöki Palota kertjében lezajlott agapéval zárult a Média-nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!