ERDON Helyi hírek

2011.06.21. 13:32

Kinyithat a könyvtár olvasóterme?

<p>A Szatmár Megyei Tanács és a Federalcoop között több éve tartó tárgyalásának, majd pereskedés végéhez közelít. Minden esély megvan arra, hogy újra kinyithassák a Megyei Könyvtár olvasótermét.</p>

A bíróság kimondta, hogy az épület, amiben a Szatmár Megyei Könyvtár működik a Federalcoopé. A részvénytársaság számára a könyvtár tulajdonosa, a megyei tanács 2006–tól nem fizet bérleti díjat, ezért az épülettulajdonos lakatott tett az olvasóteremre. Így 190 ezer kötethez nem tudtak hozzáférni az olvasók. Az eddig érvényes szerződés alapján a megyei tanácsnak négyzetméterenként tizenöt eurót kellett fizetnie havonta, ezer négyzetméter területre, az eddigi tartozás összege elérte a 300 ezer eurót. A Federalcoop és a Szatmár Megyei Tanács újabb tárgyalásokba kezdett, hogy mielőbb meg tudjanak egyezni. A tanács kifizeti az eddigi tartozásait, majd egy új bérleti szerződést kötnek. Így újra kinyílhat a könyvtár  olvasóterme, ahol elkezdheti működését a Biblionet program is (ez elősegíti az állampolgárok információhoz jutását oly módon, hogy a könyvtárakat a megfelelő technikával szereli fel), ami jelenleg a Szatmár Megyei Múzeumban működik. Mircea Ardelean, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója abban bízik, hogy az új bérleti szerződést elég három évre megkötni, az idő alatt pedig felépül a Multifunkcionális Kulturális Központ, melyben a megyei könyvtár is helyet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!