ERDON Helyi hírek

2011.06.27. 10:43

Jézus Szíve oltalmat ígér a híveknek

<p>Vasárnap délután a nagyváradi Barátok Templomában engesztelő szentmisét tartottak a Jézus Szíve tiszteletére. A zsúfolásig megtelt istenházában Szentbeszédet mondott Fodor József általános helynök.</p>

1675 június 16-án, az úrnapja utáni vasárnapon a francia vizitációs rendi apáca, Alacoque Szent Margit Mária miközben éjszakai szentségimádást végzett, különös látomást látott. Egyszerre fényesség árasztotta el a kápolnát, majd Jézus szólt hozzá feltárva Szent Szívének titkát. ”Íme ez az a Szív, amely annyira szerette az embereket, hogy semmiben sem kímélte magát értük, egészen kiüresítette és elpazarolta magát, hogy tanúságot tegyen előttük szeretetéről.” – szólt hozzá Jézus, majd azt kérte, hogy legyen szívének egy külön ünnepe, melyen nyilvános bocsánatkéréssel adóznak neki azokért a méltánytalanságokért és közönyösségekért, ami e világon érte Őt. Évtizedek teltek el, míg az egyház magáévá tette a kinyilatkoztatásban foglaltakat. Nagyváradon Fiedler István nagyváradi megyéspüspök szorgalmazására az 1930-as években lendült fel Jézus Szentséges Szívének tisztelete, és azóta minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak a Barátok Templomában.

 

Alázatosság, szelídség

 

Vasárnap a jelen lévő papokkal, illetve Tempfli József nyugalmazott megyés püspökkel közösen Fodor József általános helynök tartott engesztelő szentmisét. Ebből az alkalomból zsúfolásig megtelt az istenháza hívekkel. Fodor József prédikációjában arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy a mai boldogtalan világban ahelyett, hogy délibábokat kergetünk, forduljunk Jézus Krisztus Szent Szíve felé, hiszen benne minden olyan kincset megtalálunk, amire szükségünk van. Jézus azt mondja: „Jöjjetek hozzám mindnyájan”! Nem csak a jókat, hanem a szomjúhozókat, a megfáradtakat, a bűnös életűeket is hívja és várja magához az Úr Jézus Krisztus – hangzott el a szentbeszédben. Jézus mindannyiunkat meg akar menteni, de alázatosságot, szelídséget vár el tőlünk. A vikárius kihangsúlyozta: „Jézus Szívének lángja világosítsa be a mi életünket, vegyük észre azt a bűnt, amivel megbántottuk ezt a szívet és tartsunk bűnbánatot!”  

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!