ERDON Helyi hírek

2011.06.16. 08:32

Eminescu–szobor Erdődön

<p>A tegnap felavatott Mihai Eminescu–szobor Erdőd városban a hetedik köztéri emlékmű.</p>

A meghívottakon és a szereplőkön kívül nem sokan vettek részt a harminc fokos melegben megrendezett szoboravató ünnepségen. A szokásos egyházi szertartás után Gheorghe Toduti, a művelődési igazgatóság referense Eminescu szatmári kötődéseiről beszélt, ami abban merült ki, hogy három Eminescu korabeli pap feljegyzéseiben szerepel a már akkor híres költő neve. Pop Felician, a Népi Hagyományokat Megőrző és Támogató Központ igazgatója szép példának tekinti azt, hogy Petőfi Sándor, a legnagyobb magyar és Mihai Eminescu, a legnagyobb román költő szobra Erdőd ugyanazon terén kapott helyet. Petőfi magyarságáról, Eminescu románságáról híres, és van bennük egy közös, ami a mai emberből hiányzik: a hit és a jövőbe vetett remény.

Virgil Enătescu a „nyelvében él a nemzet” ismert mondást idézte, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a nagy klasszikusok megismerése, mert csak ezek ismeretében lehetünk büszkék múltunkra. Elszomorítónak tartotta azt, hogy a fiatalok ehelyett a nyugatról beáramló szennyirodalmat olvassák és megvetik identitásukat.

Az erdődi iskolások műsora és az erdődi fúvószenekar játéka azt igazolta, hogy a fiatalok szeretik a kultúrát, csak azt jól el kell adni számukra. Az esemény a szobor megkoszorúzásával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!